Соработка

Партнерството помеѓу Царинската управа и деловната заедница се остварува преку работата на Советодавното тело, кое претставува форум на размена на меѓусебни мислења.

Советодавното тело е формирано во јануари 2009 година, согласно стандардите на Светската царинска организација(Конвенција на хармонизација и поедноставување на царинските процедури).

Во Советодавното тело членуваат:

 • Царинска управa
 • Стопанска комора на РСМ
 • Сојуз на стопански комори на РСМ
 • Стопанска комора на Северозападна Македонија
 • Американска стопанска комора во РСМ
 • СИЗ„Македонија сообраќај” АМЕРИТ
 • Групација на шпедитери и логистички оператори -МИФА
 • Текстилно трговско здружение - Текстилен кластер
 • Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии - МАСИТ
 • Холандска стопанска комора
 • Македонско Бугарска стопанска комора
 • Унија на Германски комори за индустрија и трговија - Претставништво Скопје
 • Стопанска комора на Македонија - Турција

Основни принципи на работа на телото се:

 • промовирање на партнерството помеѓу Царинската управа и бизнис заедницата,
 • осигурување на висок степен на олеснување на трговијата како и безбедност,
 • модернизирање на царинските постапки и
 • активности на тренинг и обуки

Деловник за работа на советодавното тело

Scroll to top

.

logo footer

Содржините на оваа страница можат да се објавуваат без посебна дозвола со наведување на изворот. Секој упад и злоупотреба на веб страницата на Царинската управа е казнив по член 251 од Кривичниот закон.