Денес (6 октомври 2016 година) претставници на Царинската управа на Република Македонија учествуваа на Регионална конференција на тема „Поедноставување и хармонизација на царинските постапки во регионот“. Домаќин  на Регионалната конференција е Стопанската комора на Македонија и истата е дел од Програмата на партнерскиот проект со коморите од ЦЕФТА – земјите и Унијата на трговско–индустриските комори на Германија  (ЦЕФТА-ДИХК).

На 6 октомври 2016 година (четврток) во Скопје се одржа билатерална средба помеѓу делгации на Царинските управи на Република Македонија и Република Србија. Состанокот на делегациите предводени од директорите на двете служби се одржа во насока на зајакнување на соработката помеѓу двете земји, воспоставена во рамките на Спогодбата за билатерална соработка помеѓу Република Македонија и Република Србија за соработка и взаемна помош за царинските работи.

Известуваме дека поради целосно искористување на количините на квоти предвидени за четвртото тромесечие од 2016 година за Европска унија има промена на царинските давачки во рамки на квота за стоките кои се распоредуваат во тарифните броеви 040690 и 2201.

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија две измами, повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани девизи, облека, очила со диоптер, козметички производи и техничка стока.

На 1 октомври 2016 година околу 10:30 часот, на граничниот премин Табановце за излез од Република Македонија се пријавил Џ.А.(59) државјанин на Република Албанија, управувајќи патничко моторно возило марка „Volkswagen “

Министерот за финансии, Кирил Миноски денеска оствари работна посета на Царинската управа на Република Македонија.

Вчера (28.09.2016 година) царинските службеници спречија шверц на 12 килограми марихуана на ГП Блато.

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија два обиди за криумчарење марихуана и повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани девизи, лекови, бои за тетовирање, лепила, транспортни ремени, контактори, украси за огради, облека, ловечка пушка и муниција и фалсификати.

Денес (23.09.2016 година) во просториите на Царинска управа се одржа работен состанок помеѓу претставници од Царинската управа и генералниот директор на СЕЛЕК Центарот, м-р Тони Јакимовски.

Царинската управа на Република Македонија организира спроведување на претходна обука за лиценциран застапник.