Со инспекциите работиме заедно и на граничните премини и во внатрешните царински испостави. Соработката треба се повеќе да се интезивира и унапредува за квалитетот се повеќе да дојде до израз, истакна директорот Сугарески на денешната средба со директорот на Пазарната инспекција, г-дин Стојко Пауновски.

 

Работната посета на Царинарница Штип која денес ја oствари директорот на Царинската управа Сугарески беше со цел да се запознае со тековните и планирани проекти, како и со оперативните капацитети и потреби на организационите единици во склоп на оваа царинарница.

Во текот на изминатите два месеци, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани лекови, накит, облека, обувки, техничка стока, хемиски препарати, цигари, возила со бункери, регистарски таблички, девизи, фалсификати, часовници, пури и делови за велосипеди.

Директорот на Царинската управа, Горан Сугарески заедно со тим од вработените, оствари средба со Никола Бертолини - раководител за соработка во Делегацијата на Европската Унија во Скопје (ДЕУ). На средбата се разговараше за реализацијата на тековните, како и активностите за програмирање на идните проекти поддржани од ЕУ фондовите.

Благодарение на соработката која изминатиот период се градеше, царинските застапници станаа најблиски соработници на Царинската управа и имаат клучна улога во спроведувањето на брза и ефикасна царинска постапка.

Kако резултат на усвоените мерки на Владата на Република Северна Македонија за помош на компаниите погодени од кризата со пандемијата, од неодамна e пуштен нов производ – банкарска царинска гаранција за обезбедување на евентуален царински долг при постапка на увоз за облагородување. Оваа гаранција пред се е наменета за малите и средни претпријатија од преработувачката индустрија.

Повеќе информации се достапни на следниов линк- https://mbdp.com.mk/mk/garancii/carinski-garancii.

Царинската управа останува партнер на деловната заедница и заедно со Владата на Република Северна Македонија работи во креирање на поволен деловен амбиент, подобри услови за работа посебно за малите и средните претпријатија.

 

 

 

Царинската управа на Република Северна Македонија на 10.02.2021 година до Основното јавно обвинителство во Гевгелија поднесе кривична пријава против две правни лица со седишта во Тетово и Гевгелија и против 3 одговорни лица, поради основано сомневање дека е сторено кривично дело „Недозволено тргување со меѓупроизводи, етил алкохол и тутунски добра односно стоки“, што е казниво по член 60, став 5 и став 6 во врска со став 1 од Законот за акцизи.

Директорот на Царинската управа Горан Сугарески и директорот на Управата за финансиска полиција Арафат Муареми, на денешната работна средба ја потврдија заложбата за сузбивање на организираниот финансиски криминал како заедничка цел на двете институции.

 
 
Според добиеното известување од Националниот координативен центар за гранично управување, Ве известуваме дека од денес, 14.02.2021 година од 15:00 часот, ГП Богородица/Евзони е отворен за секаков вид на сообраќај.
Исто така, забраната за движење на товарни моторни возила во делот на патниот правец од Благоевград до ГКПП Станке Лисичково и обратно е прекината.
 
 
Според добиеното известување  во попладневните часови (13.02.2021 година) од Националниот координативен центар за гранично управување, сообраќајот за ТМВ во правец Струга - ГП Ќафасан и обратно е затворен. Забраната е поради временски неприлики односно поголеми врнежи на снег.
Од тие причини на ГП Ќафасан - Струга за влез и излез во и од Република Северна Македонија не се пропуштаат ТМВ се до нормално одвивање на сообраќајот.