Во текот на вчерашниот ден, на граничниот премин Свети Наум, спречен е обид за нелегално внесување на девизни средства во Република Северна Македонија.

На влез во државата, во 11:30 часот, се пријавил грчки државјанин со инцијали С.К. (60) како возач на патничко моторно возило со грчки регистарски таблички. Поради сомнение од страна на царинскиот службеник била извршена контрола на возилото и личен преглед на патниците, при што биле пронајдени и запленети непријавени парични средства во износ од 9.388 евра.

CI Sveti Naum - zaplena na devizi 02
CI Sveti Naum - zaplena na devizi 02
Previous Next Play Pause
1
 

 

Делегација на Царинската управа на Република Северна Македонија, предводена од директорката г-ѓа Славица Кутиров денес оствари работна посета на Царинската управа на Република Хрватска и се состана со генералниот директор, г. Марио Демировиќ. За време на посетата потврден е заедничкиот интерес за размена на искуства од областа на примена на законодавството на Европската Унија (во делот на царинските прописи и акцизни давачки).

Заменик директорот на Царинската управа г. Муарем Асани денес беше во работна посета на граничен премин Блаце - Царинарница Скопје. 

Во просториите на Царинската управа денес се одржа состанок со Државниот пазарен инспекторат. На состанокот беа разгледани практичните аспекти за размена на податоци и информации за ефикасни контроли, како и протоколот за соработка при вршење на заеднички контроли при увоз на масло за горење-мазут.

Во организација на НАТО Евроатлантскиот центар за координација на одговор при катастрофи (EADRCC) и Центарот за управување со Кризи (ЦУК) од денеска и наредните четири дена, на подрачјето на Охрид и Струга се одржува НАТО вежба. 

Во тек е голема акција за заплена на режан тутун по пазарите и други простори за складиран режан тутун.

Почитувaни,

Во врска со Известувањето за организирање на вонредна дополнителна обука за оние лиценцирани застапници на кои им е одземена лиценцата по основ за непосетување на две последователни дополнителни обуки, објавено на ден 12. 8. 2021 година, ве известуваме дека овие обуки се одложуваат.

Сите пријавени лиценцирани застапници ќе бидат навремено известени за новите термини, како и за останатитеинформациие поврзани со овие обуки.

 

 

Денес директорката на Царинската управа, м-р Славица Кутиров, заедно со Заменик директорот Муарем Асани остварија работна средба со Заменик на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции г. Фатмир Битиќи, кој им посака успешна работа и ги пренесе своите очекувања Царинската управа да остане и во иднина меѓу водечките институции во државата. На состанокот се дискутираа и повеќе актуелни теми поврзани со царинското работење.

Денеска во министерството за внатрешни работи ,министерот Оливер Спасовски и директорот на Бирото за јавна безбедност Сашо Тасевски остварија работна средба со директорката  Славица Кутиров и претставници од Царинската управа. 

Одделнието за истраги при Царинската управа на Република Северна Македонија во соработка со Одделот за криминалистичка полиција при МВР, на ден 06.09.2021 година спроведе акција против нелегална продажба на режан тутун. Предмет на акцијата беше контрола и заплена на производи кои нелегално се продаваат и коишто претставуваат акцизни добра, а поради постапување спротивно од Царинскиот закон и другите закони за чие спроведување е надлежна Царинската управа на РСМ, на две одделни локации на територија на Град Скопје привремено се одземени