Drejtori i përgjithshëm i Drejtorisë së doganave Goran Sugareski dhe Drejtori i Drejtorisë së policisë financiare Arafat Muaremi, në takimin e sotëm të punës riafirmuan angazhimin për të luftuar krimin e organizuar financiar si një qëllim të përbashkët të të dy institucioneve.

Drejtoria e doganave e Republikës së Maqedonisë së Veriut ka përfunduar me sukses procedurën për vërtetimin ndërkombëtar të Programit për Operatorin e autorizuar ekonomik (OAE). Në raportin e vlerësuesve ndërkombëtarë nga vendet anëtare të CEFTA-s, Sekretariati i CEFTA-s, Komisioni Evropian dhe ekspertët e GIZ-it, Programi OAE i Republikës së Maqedonisë së Veriut u vlerësua me nivelin më të lartë, i cili konfirmoi se është harmonizuar ligjërisht me Legjislacioni i BE-së, dhe procedurat dhe proceset janë në përputhje me standardet ndërkombëtare të BE-së dhe Organizatës botërore të doganave.

Me njohjen ndërkombëtare, OAE e Maqedonisë, përveç përfitimeve në vendin tonë, do të ketë përfitime të mëdha në vendet CEFTA, siç janë ndryshimet prioritare të kalimit të kufirit, më pak kontrolle, shmangia e dorëzimit të dyfishtë të dokumenteve, trajnimi falas.

Procedura për njohjen ndërkombëtare filloi në qershor të vitit 2020 dhe Republika e Maqedonisë së Veriut është shteti i parë në CEFTA që merr njohje ndërkombëtare.

Kjo njohje është një konfirmim i angazhimit të Drejtorisë së doganave për të ndërtuar një partneritet me komunitetin e biznesit dhe krijimin e kushteve për kalimin më të shpejtë të kufirit dhe lehtësimin e procedurave doganore.

Një listë e kompanive që janë një Operator i autorizuar ekonomik mund të lexohet në lidhjen vijuese:

https://customs.gov.mk/index.php/mk/biznis-zaednica-mk/aeo-mk/1989-spisok-na-ovlasteni-ekonomski-operatori

 

 

 

   

 

 

Drejtori i përgjithshëm i Drejtorisë së doganave, z. Sugareski dhe drejtori i SH.A. Posta z. Jani Makraduli patën  një takim për të diskutuar forcimin e aktiviteteve të përbashkëta midis dy institucioneve në mënyrë që të përmirësohet trafiku postar i cili ka një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në operacionet e përgjithshme doganore, sepse përveç dërgimit të letrave postare, dërgohen pako që përfaqësojnë mallra doganore .

Tregtia elektronike ndërkufitare ka ndryshuar plotësisht perceptimin e doganave në nivelin ndërkombëtar dhe është bërë një aspekt kryesor i një bote në ndryshim të prodhimit, tregtisë dhe ekonomisë që mundëson mundësi më të mira ekonomike dhe bashkëpunim të zgjeruar rajonal.

Gjatë vitit 2020, u zbatua një Projekt për modernizimin e operacioneve doganore në tregtinë elektronike dhe trafikun postar ndërmjet Drejtorisë së doganave të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Doganave të Koresë.

Këtë vit, GIZ filloi një projekt të ri rajonal për të modernizuar tregtinë elektronike ndërkufitare dhe operacionet doganore postare brenda CEFTA. Qëllimi i këtij projekti i cili do të zgjasë 4 vjet është

    përmirësimi i legjislacionit të tregtisë elektronike,

    përmirësimin e legjislacionit tatimor dhe

    harmonizimi i procedurave doganore në rajonin CEFTA.

Ky projekt do të rezultojë në disa përfitime për të dy institucionet, më e rëndësishmja prej të cilave është lidhja e SPDDA e Drejtorisë së doganave me sistemin TI të SH.A Posta, dmth digjitalizimi i plotë i procedurave. 

1
1
2
2
3
3
4
4
Previous Next Play Pause
1 2 3 4

 

Drejtori i përgjithshëm i Drejtorisë së doganave, z. Sugareski priti Ambasadorin francez H.E. Cyril Bomgartner, z. Julien Otre, atasheu i doganave franceze i ngarkuar me Evropën Juglindore dhe Ballkanin; Stefan Roper, Atashe i sigurisë kombëtare. Takimi konfirmoi bashkëpunimin e ndërsjellë dypalësh i cili është realizuar me sukses për një kohë të gjatë përmes seminareve, vizitave studimore, trajnimeve dhe pajisjeve teknike të dhuruara.

Në takimin me anëtarët dhe kryetaren e Komisionit shtetëror për parandalimin e korrupsionit, znj. Biljana Ivanovska, u konfirmua vizioni i përbashkët për krijimin e një sistemi efektiv për parandalimin dhe shtypjen e korrupsionit. Drejtori i përgjithshëm i Doganave Sugareski prezantoi aktivitetet e rregullta dhe të planifikuara të njësisë organizative doganore përgjegjëse për standardet profesionale, duke theksuar rezultatet e dukshme deri më tani dhe duke gjurmuar veprimet e ardhshme sipas Strategjisë së Drejtorisë së doganave për integritet dhe anti-korrupsion 2019-2022 .