Organizuar nga Drejtoria e doganave në kuadër të Presidencës maqedonase të CEFTA-s, Nënkomiteti për doganat dhe origjinën e mallrave, përmes një lidhje video-konferencë, mbajti sot takimin e 19-të.

Drejtoria e doganave, në kuadër të Presidencës maqedonase të CEFTA, Nënkomiteti për doganat dhe origjinën e mallrave do të organizojë takimin e 19-të të Nënkomitetit për doganat dhe origjinën e mallrave të enjten, 14 maj 2020.

Drejtoria e doganave në mënyrë iniciale ka filluar Projektin për Modernizimin e operacioneve digjitale të doganave, të financuar nga Dogana e Koresë së Jugut. Dogana Koreane si një nga doganat lider në botë në dy vitet e ardhshme do të punojë për të përmirësuar procedurat digjitale të doganave duke analizuar procedurat aktuale doganore dhe duke e krahasuar atë me praktikat dhe procedurat më të mira ndërkombëtare në Korenë e Jugut, si dhe duke zhvilluar procedurat digjitale më të përparuara në fushën e doganave të dërgesave të shpejta, e-tregtia ndërkufitare dhe procedurat doganore për dërgesat e vogla në trafikun postar.

Fillimi zyrtar i projektit është caktuar për mesin e majit me praninë e Drejtorit të Drejtorisë së doganave - Gjoko Tanasoski dhe Ministres së financave - Nina Angelovska. 

1
1
2
2
3
3
Previous Next Play Pause
1 2 3

 

Republika e Maqedonisë së Veriut përmes Drejtorisë së doganave është vendi i parë në CEFTA që paraqet një kërkesë zyrtare për të filluar procesin e njohjes ndërkombëtare të autorizimeve të lëshuara për Operatorin e autorizuar ekonomik (OAE) për thjeshtimin e doganave dhe për sigurinë. Mundësia për njohje të ndërsjellë ndërkombëtare ka hyrë në fuqi më datë 01.04.2020 me hyrjen në fuqi të vendimit nr. 1/2019 të Komitetit të përbashkët të CEFTA-s për krijimin e një procedure për njohjen reciproke të programeve kombëtare për OAE.

Sa i përket lajmeve të publikuara në portalin MKD MK me titullin "Dikush po përpiqet të importojë mbeturina RDF në Maqedoni, 14 kamionë u kthyen dje nga Bogorodica", https://www.mkd.mk/makedonija/razno/nekoj-pak-se-obiduva-da-uveze-rdf-otpad-vo-makedonija-vchera-vrateni-14-kamioni-od

Drejtoria e doganave ashpë mohon se dje në vendkalimin kufitar Bogorodicë ka pasur një përpjekje për të hyrë në 14 kamionë me mbeturina RDF.

Për të informuar në mënyrë transparente dhe objektive opinionin, ne informojmë se këto janë kamionë që janë ndalur në vendkalimin kufitar Bogorodicë me qëllim kryerjen e ekzaminimeve të mallrave me të cilët janë ngarkuar, dhe më 10 shkurt 2020 kur hyri në fuqi ndalimi i importit të mbeturinave RDF, të njëjtat u ndaluan të hyjnë në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Kjo do të thotë, kamionët nuk u lejuan të hyjnë ose të kalojnë nëpër vend në përputhje me ligjet dhe rregulloret në fuqi, ata u arrestuan në terminalin kufitar Bogorodicë derisa të mmerren lejet e duhura për kthimin e tyre në territorin e Republikës Greke. Me marrjen e lejeve të duhura, kamionët u kthyen në palën greke dhe më 15.04.2020 u kthyen 5 kamionë, më 22.04.2020 u kthyen 4 kamionë dhe më 23.04.2020 u kthyen 5 kamionët e mbetur. Ne gjithashtu informojmë se që nga futja e ndalimit të importit të mbeturinave, nuk është bërë asnjë përpjekje për të importuar mbeturina në vend.

Duke pasur parasysh që të gjithë aktualisht jemi duke u përballur me një situatë jashtëzakonisht të vështirë në vend, ju lutemi të përmbaheni nga përhapja e dezinformatave dhe informacionit të pa verifikuar. Si pjesë e Drejtorisë së doganave, ekziston edhe një sektor për hetime, kështu që ne u bëjmë thirrje të gjithë personave përgjegjës socialë që kanë ndonjë të dhënë ose njohuri mbi këtë temë ta paraqesin atë në Drejtorinë e doganave, e cila do të pasohej nga shërbimet tona të përshtatshme.