Seksioni i hetimeve i Drejtorisë së doganave të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në bashkëpunim me Seksionin për polici kriminale të Ministrisë së brendshme, më datë 06.09.2021 ka kryer një aksion kundër shitjes ilegale të duhanit të prerë. Subjekti i aksionit ishte kontrolli dhe kapja e produkteve që shiten ilegalisht dhe që janë mallra me akcizë, dhe për shkak të veprimit në kundërshtim me Ligjin doganor dhe ligjet e tjera për zbatimin e të cilave është përgjegjëse Drejtoria e doganave e Republikës së Maqedonisë së Veriut, në dy vendnodhje të ndara në Qytetin e Shkupit sekuestrohen përkohësisht 280 kilogramë duhan të prerë, me të cilin është evituar pagesë e akcizës në vlerë prej rreth 500,000 denarëve. Padi penale do të ngrihen kundër personit sipas nenit 279b të Kodit penal.

Në një hetim paralel të pavarur në pikën e kalimit kufitar Tabanoc, pas një kontrolli të detajuar të një automjeti mallrash, inspektorët doganorë nga Seksioni për punë operative ndaluan përkohësisht 1200 pako (59996 kuti) cigare me markën tregtare Marble Filter de luxe.

Mallrat e mësipërme, me një vlerë totale me faturë prej 6,155,280.00 denarëve u ndaluan përkohësisht për shkak të dyshimit të arsyeshëm për shkelje të të drejtave të pronësisë intelektuale.

Cigaret dhe duhani i prerë janë produkte akcize, për të cilat paguhet akcizë, dhe kur ato janë në pakicë, ato duhet të shënohen me pulla akcize. Akcizat marrin pjesë me rreth 22% në totalin e taksave të mbledhura nga shteti, dhe në të hyrat buxhetore akcizat marrin pjesë me 13%, nga të cilat mbi 5% janë nga cigaret dhe produktet e duhanit. Prandaj, është një burim i rëndësishëm i të hyrave në buxhetin e shtetit.

Rëndësia e problemit dhe shkalla e dëmit të shkaktuar nga tregtia ilegale e duhanit dhe produkteve të duhanit, na kërkon të bëjmë përpjekje të vazhdueshme për të parandaluar tregtinë ilegale të mallrave të akcizës.

Në këtë mënyrë, ne jo vetëm që mbrojmë konkurrueshmërinë, ne parandalojmë mospagimin e taksave ndaj shtetit, ne gjithashtu kontribuojmë në mbrojtjen e shëndetit të njeriut që mund të rrezikohet nga përdorimi i produkteve të paprovuara të lëshuara në treg në mënyrë të paligjshme.  

DSC_0947
DSC_0947
DSC_0927
DSC_0927
DSC_0904
DSC_0904
1 (2)
1 (2)
1 (1)
1 (1)
1 (8)
1 (8)
DSC_0925
DSC_0925
DSC_0942
DSC_0942
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8