Takimi i 20-të i Nënkomitetit për doganat dhe rregullat e origjinës është në proces, i cili si njësi strukturore e CEFTA (Marrëveshja e Tregtisë së Lirë për vendet e Evropës Qendrore) që kërkon të sigurojë thjeshtimin dhe përshpejtimin e procedurave doganore.

Anëtarët e Nënkomitetit  - drejtoritë e doganave të CEFTA takohen për të diskutuar zbatimin e Konventës Rajonale të rishikuar për Rregullat Preferenciale Pan-Euro-Mesdhetare (Konventa PEM), si dhe për të shqyrtuar zgjerimin e kumulimit të origjinës duke ndryshuar marrëveshjet e tregtisë së lirë me Bashkimin Evropian, Shoqatën Evropiane të Tregtisë së Lirë (EFTA) dhe Turqinë.

Takimi diskuton gjithashtu pasojat e grumbullimit të origjinës si rezultat i largimit të Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian, njohjen reciproke të autorizimeve për Operatorin e Autorizuar Ekonomik, funksionet e avancuara të Shkëmbimit Elektronik Sistematik të të Dhënave (SEED). dhe marrja e një vendimi për shkëmbimin e të dhënave në kohë reale.

Angazhimi mbetet në përcaktimin e angazhimeve dhe veprimeve strategjike në fushën e menaxhimit të rrezikut në katër vitet e ardhshme, zbatimin e projektit për tregtinë elektronike ndërkufitare, aktivitetet specifike për një treg të përbashkët rajonal.

Në rishikimin e plotë të përparimit të bërë, aktivitetet aktuale dhe sfidat që po shfaqen dhe do të ndodhin në të ardhmen, u prezantuan hapat e mëposhtëm për zbatimin e zgjeruar të "korridoreve të gjelbërta" drejt kufijve të BE-së.

Takimi kryesohet nga Gjoko Tanasoski, Drejtor i Drejtorisë s[ doganave të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Fjalimi i tij hyrës theksoi përpjekjet për të lehtësuar tregtinë, duke iu referuar një takimi të fundit të udhëheqësve të Ballkanit Perëndimor të mbajtur në Sofje në 10 nëntor në Ballkanin Perëndimor si pjesë e nismës së Procesit të Berlinit, i cili miratoi një Deklaratë të Përbashkët tregu rajonal, i cili hap rrugën për thellimin e integrimit ekonomik rajonal dhe përshkruan të ardhmen e tregut të vetëm të BE-së.

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5