Во текот на минатите две недели, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани  девизи, сребрен накит, уреди за автосервиси, опрема за заварување, автоделови, алати, цигари, кафе во зрно, техничка стока, облека, козметика, муниција за гасни пиштоли, додатоци на исхраната и фалсификати.

Како дел од низата активности на Царинската управа во насока на ставање во функција на новиот Систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД), на 04 февруари 2019 година ќе започне реализацијата на Пилот проектот за СОЦДАД, во кој ќе бидат вклучени 11 царински испостави.

Во период 28-29.01.2019 година, директорот на Царинската управа на Република Македонија учествуваше на третиот неформален регионален Состанок на директорите на Царинските управи од Западен Балкан, што се одржа во Подгорица, Црна Гора.

По повод 26 - ти јануари, Меѓународниот ден на Царината, кој годинава се одбележува под мотото "Паметни граници за непречена трговија, патување и транспорт", со кое се охрабруваат  членките на Светската царинска организација (СЦО) да размислат како најдобро можат да обезбедат брзо и непречено прекугранично движење на стока, луѓе и превозни средства, денес (28.01.2019 година) на шеснаесет царински службеници и пет компании, им беа доделени пофалници од Генералниот секретар на СЦО, г-дин Кунио Микурија. 

Во периодот од 21-23 јануари, 2019 година во официјална посета на Царинската управа на Република Македонија престојуваше делегација од Царината на Република Кореја, која оствари средби со менаџментот на Царинската управа.

Во текот на минатите две недели, царинските службеници открија еден обид за илегално преминување на границата и неколку обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани  девизи, делови за автобуси, приколка за превоз на возила, стоматолошки материјали и рисивери.

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа настан на промоција на концептот овластен економски оператор на кој претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев и директорот на Царинска управа на Република Македонија, Ѓоко Танасоски го доделија првиот сертификат за овластен економски оператор на реномираната домашна компанија Европа АД Скопје. 

Во текот на последната недела од 2018 година и Новогодишните и Божиќните празници, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани  моторцикл, скутер, делови за возила, фотокопир, гасен пиштол, препарати за потенција, алкохолни пијалоци,  алат, електричен кабел, облека, лап-топ компјутери и фалсификати. 

Годинава сите царински деклариции и акцизни документи ќе се обработуваат електронски. Ова беше истакнато денеска при посетата на министерот за финансии Драган Тевдовски на посетата на Царинската управа. Системот за управување со царински декларации на почетокот на февруари ќе почне да се применува на 11 пилот проект царински испостави, а веќе од средината на годината ќе почне да се применува во сите царински испостави во земјава.

Почитувани корисници на МАКЦИС системот,
    
Податоците за царинската тарифа за Системот за обработка на декларации за 2019 година, можете да ги преземете во делот информации и документација -  репликациски фајлови за ASYCUDA или на следниот линк

 

      
Ви посакуваме среќна и успешна 2019 година