Во рамки на проектот „Поддршка за олеснување на трговијата меѓу ЦЕФТА страните“, денес (19 септември 2018 година) во Скопје, се одржа  воведен состанок од Пилот проектот за взаемно признавање на статусот Овластен економски оператор (ОЕО) на Република Македонија, поддржан од Германското друштво  за меѓународна соработка (ГИЗ).

Во текот на минатите две недели царинските службеници спречија обид за криумчарење на околу 2 килограми марихуана.

Денес (17 септември 2018 година), во Струмица се одржа работилница со цел промовирање на концептот за Овластен економски оператор (ОЕО) и неговото значење за економските оператори. 

"A man’s station is only limited by his imagination" беше слоганот на конференцијата во организација на Асоцијација за е-трговија на Македонија, што се одржа на 13 септември 2018 година во Скопје, на која учествуваше Царинската управа со информативна работилница за Царински постапки и извоз во е-трговијата.

Царинската управа на Република Македонија е домаќин на 4-ти Состанок на Работната група за имплементација на  Рамковната спогодба за соработка во олеснување на царинењето помеѓу Царинските управи на Кина, Унгарија, Србија и Македонија, кој се одржува на 5-6 септември 2018 година во Скопје.  

Вчера (02.09.2018 година) на граничниот премин Табановце-Прешево од страна на претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев и претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ беше најавен почетокот на имплементацијата на Проектот за заедничко гранично управување One Stop Shop помеѓу Република Македонија и Република Србија.

Во текот на минатите две недели, царинските службеници спречија неколку обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани девизи, облека, боја за ќунци, пластични штипки, контролери и грејачи за соларни бојлери и фалсификати.

Во текот на минатата недела, царинските службеници спречија неколку обиди за криумчарење на разна стока, при што привремено се задржани цигари, додатоци на исхраната, инсектициди и фалсификати.

Царинската управа на Република Македонија ги поканува економските оператори да присуствуваат на презентацијата за измените на Царинскиот закон, што ќе се одржи  на 23.08.2018 г. (четврток) во амфитеатарот на први спрат во Царинската управа, со почеток во 10,30 часот.

Целта на презентацијата е економските оператори да се запознаат со измените на Царинскиот закон во делот на прекршочните одредби (Службен весник на РМ број 144 од 03.08.2018 г.). На презентацијата ќе бидат дадени и примери со цел да се развие дискусија за истите. 

Со почит,

Царинска управа на Република Македонија

Со оглед на тоа дека транспарентноста и отчетноста претставува врвен приоритет за Царинската управа, ги демантираме во целост обвинувањата во текстот со наслов: “КОЛОНИ КАМИОНИ ЗАГЛАВЕНИ НА БОГОРОДИЦА, ОД ЦАРИНАТА НЕ КАЖУВААТ ЗОШТО, ВЕЛАТ НА ПРЕМИНОТ Е НОРМАЛНО”, што е објавен на вашиот портал „Сакам да кажам“ на ден 16.08.2018 година.