Асоцијација за е-трговија во организација со Царинска управа на 16.12.2019 година, ја започна првата E-commerce Afterwork сесија на тема "Што треба да знаат сите потенцијални извозници во е-трговијата?". Пред преполната сала се обратија министерката за финансии Нина Ангеловска и директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски, со цел да ги поздрават и поттикнат микро, малите и средните компании да ги искористат сите предности кои ги нуди од е-трговијата за да остварат раст и конкурентска предност.
 
Се разви панел дискусија каде претставниците на Царинска управа, како и претставници на Македонска Пошта, ДХЛ и Фалкон Логистик ги одговорија сите прашања и дилеми на потенцијални извозници  во е-трговијата. Учество во дискусијата зедоа млади претприемачи кои се занимаваат со електронска трговија, компании заинтересирани за продажба на странски пазари и сите кои пројавуваат интерес да се запознаат со електронското трговско работење практикувано во нашата земја.

Царинската управа дава силна поддршка силна поддршка на Асоцијацијата на е-трговија и заедно со Македонска пошта работи во насока на подобрување на услугите кои се нудат, а се со цел за задоволување на потребите на трговците.

79173920_2573273012956627_3290896176617881600_o
79212086_2573273242956604_4304704764249112576_o
79320079_2573273042956624_7264763514181386240_o
79324326_2573273279623267_278943578820968448_o
79740746_2573273082956620_6825711238262030336_o
79770585_2573273479623247_510793532731031552_o
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6

Царинската управа се заблагодарува на присуството на бизнис заедницата на презентацијата на теми Потекло на стока и Царинска тарифа.

Поради големиот интерес, презентациите од вчерашниот настан можете да ги превземете на следните линкови:

На денешниот форум посветен на борбата против корупцијата, организиран како дел од проектот „Граѓански организации и медиуми против корупцијата-Коалиција за нулта толеранција“ и поддржан од Европската унија, Транспарантност Македонија и НВО Инфоцентар, претставниците на граѓанските организации, медиумите и претставниците на институциите што зедоа учество и се повикани бескомпромисно, неселективно, непристрасно и непартизирано да делуваат за разоткривање и успешно сузбивање на корупцијата (Државна комисија за спречување на корупција, Министертсво за внатрешни работи, Министерство за здравство, Министерство за труд и социјална политика и Царинска управа) го потврдија своето одлучно делување за искоренување на оваа општо штетна појава.Директорот на Царинската управа во осврт кон повеќекратната улога на Цариснката служба ја потенцираше неопходоста перманентно да се делува на спречување на можностите за коруптивно делување, зачувување на професионалниот морал и стриктно спроведување на законите, преку превентивни, адаптирани и надополнувани мерки и казни за санкционирање.


Практикуваните механизми за сузбивање на корупцијата се утврдени согласно меѓународни договори и конвенции со кои се заштитува меѓународната трговија и се тежнее кон обезбедување на цврст и професионален морал. Дел од обврските што произлегуваат на тој план Царината ги има преземено и како членка на Светската царинска организација. Во одговор на испреплетените услови во кои настанува и се манифестира корупцијата на штета на целото општество и граѓаните кои посебно се чувствуваат загрозени, обесправени и разочарани, како конкретни стратешки делувања за нејзино превенирање и сузбивање беа посоочени: владеењето на правото, транспаратнтно работење, автоматизација на работните процеси, професионален морал на вработените, стратешко прерапсоредување и ротација на вработените, само-оценување на процесите кај кои се детектира ризик од коруптивно делување, спречување на судир на интереси, соодветен систем на плати и наградување, подобрување на работната средина. Зајакнувањето на меѓуинституционалната соработка и спроведувањето на националните стратегии за превенција и репресија на корупцијата и појавата на судир на интереси остануваат да бидат предуслов за успешно детектирање и борба за сузбивање.

Поддршката од граѓанските организации, медиумите и решеноста за делување на секој граѓанин поединец се важни за извојување на победа врз корупцијата која се провелекува и потајно се манифестира во разни домени на нашето општество. Царинската управа охрабрува за користење на расположливите алатки што се ставени на располагање за пријавување на коруптивно и непрофесионално постапување на царински работници: отворена бесплатна телефонска линија 197, електронско директно пријавување достапно на официјалната веб страница на Царинската управа, доставување на пријави од укажувачи преку овластеното лице за прием на пријави од укажувачи за внатрешно пријавување. Кампањите за борба против корупцијата и натаму ќе бидат практикувани од Царинската управа како дел од активностите за заеднички настап во справувањето со корупцијата.

 

 

75242083_495361161087169_5701711308987039744_n
79814136_2222715151361878_6335697792396165120_n
79867525_2445476595667022_3567840847594520576_n
79968273_423771745169891_2649223458390540288_n
Previous Next Play Pause
1 2 3 4

 

Почитувани,

Царинската управа организира презентација на теми за Царинска тарифа и потекло на стока.

Целта на презентацијата е учесниците да се запознаат со:

  • примената на целосна кумулација за потекло во рамки на трговијата на стоки со ЦЕФТА државите,
  • примената на новиот начин на распределба на квоти преку системот за распределба на квоти ИТО
  • новата Одлука за усогласување и менување во царинската тарифа за 2020 година.

Презентацијата ќе се одржи на 17.12.2019 година во амфитеатарот во Царинската управа во Скопје со почеток во 14,30 часот. Царинската права ги поканува сите заинтересирани економски оператори да присуствуваат на презентацијата.

 

Прв пат се воведува данок на возила со еколошка компонента.  Доколку возилото повеќе загадува, ќе има повисок данок. Предлог- законот за данок  на моторни возила е во собраниска процедура а ќе важи од почетокот на 2020 година.
 
Министерката за финансии Нина Ангеловска и директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски пред претставниците на невладините организации, претставници на Министерството за животна средина и на Град Скопје ги презентираа промените коишто ги содржи новиот закон.
 
-Досега даночењето на возилата беше третирано исклучиво од фискален аспект на приходи во Буџетот. Со новиот предлог-закон се стимулира набавката на еколошки возила.. Не очекуваме да собереме повеќе пари од данокот. Најчесто купуваните возила. меѓу 8 и 15.000 евра, со еуро стандард 5 или 6, ќе имаат дури и помал данок. Целта на новиот начин на оданочување на возилата е да се влијае на намалување на загадувањето на амбиенталниот воздух во текот на целата година. - укажа министерката Ангеловска.
 
Со новата регуклатива, пресметувањето на данокот ќе се врши врз основа на две компоненти: вредноста на возилото и висината на емисијата на јаглероден диоксид кај возилото. На овој начин, еколошките возила со пониска стапка на емисија на ЦО2 стануваат економски поисплатливи за набавка во однос на оние кои повеќе загадуваат.
 
Директорот Танасоски нагласи дека за електричните возила воопшто ќе нема данок како и за нови возила за прва помош и за погребални услуги.За возила наменети за такси превозни услуги, повратот на данок изнесува 25 отсто кај автомобилите додека оние што имаат 7+1 и 8+1 седиште,  ќе имаат поврат на данок до 80 отсто. Хибридните возила ќе подлежат на ослободување до 50 проценти од  данокот.
 
-Не може преку ноќ да се преуреди структурата на возниот парк кој има просечна старост меѓу 15 и 18 години и во кој само еден процент од возилата имаат еуро 6 стандард. Но, од некаде мора да се почне, новиот закон за данок на моторни возила е прв исчекор, а резултатите можеме да ги очекуваме по 3-4 години-рече директорот Танасоски.
 

Граѓаните кои ќе набавуваат  возило по стапувањето на сила на новиот Закон, ќе имаат на располагање Калкулатор на веб страната на Царинската управа, за пресметка на  данокот.
Претставниците на невладините организации ја поздравија одлуката за оданочување во полза на животната средина и побараа да се продолжи во оваа насока, со мултиресорски пристап.

VIK_7048
VIK_7082
VIK_7085
Previous Next Play Pause
1 2 3

 

При вчерашното гостување во емисијата „Економски магазин“ (програма на Алсат, 11.12.2019) директорот на Царинската управа ги појасни законските измени во оданочување на возилата што произлегуваат од новиот Закон за данок на моторни возила, кој е во собраниска процедура и кој треба да стапи во сила на 1 јануари 2020 година заедно со новиот Закон за акцизи од кој се изземени возилата, како резултат на усогласување на националното акцизно законодавство со законодавството на Европската унија.

Царинската управа ги известува имателите на одобренија за акцизно повластено користење дека на ден 13.12.2019 (ПЕТОК)со почеток во 12 часот, во просториите на Царинска управа, ул.Лазар Личеновски бр.13 Скопје, ќе изврши презентација на законските обврски и на постапките за регистрација во новиот систем за обработка на царински декларации и акцизни документи, поднесување на електронско барање за одобрение за повластен корисник (пререгистрација), електронско примање на акцизни добра и поднесување на електронските месечни извештаи.

 

 

 

Царинската управа ги известува сите учесници во царинската постапка (увозници, извозници, застапници, транспортери и производители), дека во четврток 12.12.2019 година во 10 часот, во просторииите на Царинската управа (амфитеатар) ќе се одржи отворена средба со директорот Ѓоко Танасоски.
На состанокот секој учесник ќе може да постави прашање, предлог или иницијатива во насока на градење на партнерски однос со учесниците во царинската постапка.

Денес (04.12.2019) во Скопје, државите што ја применуваат постапката на заеднички транзит на Европската унија (меѓу кои и Република Северна Македонија) се состанаа на 32-от состанок на заедничките комитети Конвенциите за заеднички транзит (NCTS) и поедноставување на формалностите за трговија со стока.

Состанокот на ниво на транзитни координатори и директори на Царинските управи се одржува еднаш годишно на високо ниво на кој се расправа за низа прашања поврзани со слободното движење на стоки и транзитот во ЕУ и државите што го користат Новиот компјутеризиран транзитен систем (НКТС). На состанокот на кој учествуваа и земји набљудувачи, присутните претставници го усвоија Извештајот од претходниот 31-ви состанок и расправаа за предлогот на измени на Конвенцијата за заеднички транзит поврзани со измените на одредени нови одредби од законодавството на Унијата.

Европската комисија информираше и за измените предвидени за 2020 година, што ќе регулираат прашања околу општа гаранција, изземање од обврска за поднесување на гаранција, взаемна соработка околу наплата на побарување поврзано со царински долг.
Споделените информации вклучија и известување околу функционирањето на Новиот систем за заеднички транзит (NCTS) и околу периодот на спроведувањето на фаза 5 (2021-2023) која е веќе договорена од земјите членки во рамки на работната програма за Царинскиот закон на Унијата.

Европскиот транзит или заедничкиот транзит е една од најважните придобивки на Европската царинска унија. Членки на Конвенцијата за заедничка транзитна постапка се сите 28 земји членки на ЕУ, четирите земји членки на ЕФТА, Норвешка, Исланд, Швајцарија и Лихтенштајн, Турција, Република Северна Македонија и Србија. Република Северна Македонија од 1 јули 2015 год. стана 34-тата земја членка на оваа конвенција и е дел од овој единствен царински систем во кој нашите царински испостави рамноправно ќе учествуваат заедно со околу 3000 царински испостави од земјите членки.  Секоја година бројот на камиони што ја користат оваа постапка постојано се зголемува.

Република Северна Македонија ги презентираше предностите што во земјата се применуваат со воведената постапка на заеднички транзит и достигнатиот развој во нејзина примена, како една од најсовремените алатки за олеснување на трговијата и интеграцијата на заедничкиот европски пазaр.

IMG_6587
IMG_6589
IMG_6627
IMG_6669
IMG_6710
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

Ве известуваме дека тестната околина на Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД), после направената миграција е ставена во продукција.

Со почит