Денес, на граничниот премин Табановце-Прешево, претставници на Царинска управа учествуваа на состанок организиран како дел од заедничките активности на Стопанските комори од Северна Македонија и Република Србија во рамки на иницијативата Отворен Балкан.

Денес, во Скопје се одржа завршна церемонија за еднонеделната обука под покровителство на Програмата за контрола на извозот и граничната безбедност (EXBS) при Амбасадата на САД, наменета за надградба на знаењата и вештините на царинските службеници во борбата против ширење и спречување на недозволена трговија.

Царинската управа ги информира економските оператори дека поставена табла за користење на приоритетна лента во рамките на иницијативата Отворен Балкан, е наменета за:

- иматели на одобренија за Овластен Економски Оператор (ОЕО) од Република Северна Македонија, Република Србија и Република Албанија,

Линк ПДФ за преземање на сликата ОЕО

- економски оператори (увозници, извозници, транспоретри, шпедитери) од Република Северна Македонија, Република Србија и Република Албанија кои учествуваат во меѓусебната трговијата, осносно учествуваат во увозните, извозните и транзитни постпки помеѓу трите земји.

- зелени коридори за стока од ЦЕФТА приоритетната листа

Линк ПДФ за преземање на сликата Open Balkan и Green Lane CEFTA

Приоритетен премин на возилата што пренесуваат овој вид на стока се обезбедува со обележување во возилото, во зависност од категоријата која се применува.

 

 

Денес, во просториите на Царинската управа се оствари протоколарна средба со амбасадорот на Репулика Бугарија  Н.Е. Ангел Ангелов.

 

Директорката на Царинската управа на Република Северна Македонија, м-р Славица Кутиров  вчера и денес учествува на седмиот неформален регионален состанок на директорите на Царинските управи од Западен Балкан што се одржува во Будва, Црна Гора.

Почитувани кандидати,

Царинската управа Ве известува дека на ден 31.03.2022 година со почеток во  13:30 часот, во просторијата број 1 на “Европскиот универзитет“- Скопје кој се наоѓа на бул. „Св.Климент Охридски“ број 68 (на трети кат), ќе се спроведе полагање на стручен испит за вториот дел од испитот –студија на случајот со кој се проверува способноста за примена на царинските прописи во практиката, за кандидати кои го положиле првиот дел (теоретски дел).

Список на кандидати кои ќе го полагаат вториот дел од стручниот испит (студија на случај) се: 

р.бПрезиме и имеВреме на полагањелокација
1.ЈОВАНОВА ВАЛЕРИЈА13:30Просторија 1
2.ГАВРОСКИ НИНОСЛАВ13:30Просторија 1
3.АНГЕЛЕСКА ЕЛЕНА13:30Просторија 1
4.ВАСИЛЕВСКИ ТОМИСЛАВ13:30Просторија 1
5.ПЕТРУШЕВСКА АНГЕЛА13:30Просторија 1
6.САСАНСКА БИЛЈАНА13:30Просторија 1

- Со ова известување ги повикуваме и оние кандидати кои порано го имаат положено првиот дел од испитот и не се наоѓаат на објавениов список, а до сега не го полагале вториот дел од испитот, да во рок од 3 дена од денот на објавување на ова известување да се пријават на е-меил адреса кај:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. и кај Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите., за да може да бидат пријавени за полагање на втор дел од испитот. 

Сите кандидати кои се наоѓаат на списокот за полагање задолжително да понесат лична карта заради утврдување на идентитетот.

Пожелно е кандидатите да бидат дојдени на договореното место (Европски универзитет Скопје), 15-20 минути пред закажаниот термин, заради спроведување на формалностите.

Испитот ќе се спроведува согласно Протоколот прифатен од страна на главниот координативен штаб и тоа:

Доколку некој од кандидатите, пред почеток на испитот, има респираторни симптоми (покачена телесна температура, кашлица, отежнато дишење) да не присуствува на испитот, а го задржуваат правото да полагаат во некоја следна сесија.

Сите учесници (членови на комисија, кандидати за полагање, технички лица за спроведување на испитот и претставник од АЕК задолжително да носат заштитна опрема на денот на испитот и тоа: (респираторна маска ФФП2 или повисок стандард, хируршка маска за еднократна употреба, текстилна маска за повеќекратна употреба, свилена марама или шал, памучна марама или шал, бандана и слично) со која ќе биде покриен пределот на устата и носот од страна на сите учесници за цело времетраење на испитот.

Царинската управа го задржува правото на промена на предвидениот термин  за полагање на испитот за лиценциран застапник, во случај на настанување на непредвидени околности.

 

 

На граничниот премин Табановце, на влез во Северна Македонија, Царинската управа на Северна Македонија ја постави првата табла за Зелена лента за Отворен Балкан што е еден од првите проекти на иницијативата кои даваат конкретен и видлив резултат за побрз проток на стоки, услуги, луѓе и капитал.

Претставниците на царинските управи на Грција, Северна Македонија и Србија денеска имаа средба на која разговараа за потенцијалот на SEED –клучниот систем за имплементирање на зелените коридори.

Денес во Охрид започна тродневната Регионална конференција за подобрување на безбедноста на границите во организација на Мисијата на ОБСЕ (Организација за безбедност и соработка за Европа) и УНОДЦ (Канцеларија за борба против криминал и дрога при Обединетите Нации), на која учествуваат директори и високи претставници на Царините и граничните власти на земјите од Западен Балкан, како и високи претставници од царинските и полициските служби од Република Грција.

Денеска министерот за финансии Фатмир Бесими, заедо со директорките на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска и на Царинската управа Славица Кутиров ги претставија усвоените измени на прес-конференција, на која го потенцираа значењето од брзата реакција на сите институции вклучени во процесот тие да бидат донесени и да почнат да се применуваат, по синоќешното усвојување во Собранието.  

Министерот посочи дека со законските решенија ДДВ за основните прехранбени производи  ќе изнесува 0 %, кај ДДВ за електрична енергија во текот на цела 2022 година ќе продолжи да се применува стапка од  5 %, повластена стапка од 10% за горива и намалување на акцизата за горивата за 1, 2 или 4 денари по литар, согласно берзанските движења. 

Тој појасни дека намалената стапка на ДДВ за основните производи за човечка исхрана од 5% на 0% ќе се применува до крајот на мај, а  се однесува на  леб, шеќер, брашно – тип 400, сончогледово масло за јадење, трајно млеко со масленост од 2,8%, 3,2% и 3,5%, свежо месо, ориз и јајца. Со оваа мерка, потенцира министерот, ќе се изврши надолен притисок врз малопродажните цени на овие производи со што ќе се делува и на намалување на вредноста на потрошувачката кошница, а за да има позначаен ефект оваа мерка ќе се спроведува паралелно со мерката за замрзнување на цените кај овие производи.  Фискалните импликации од оваа мерка се 430 милиони денари. 

Продолжувањето на примената на повластената стапка од 5 % на ДДВ кај електричната енергија кон домаќинствата до крајот на 2022 година, емерка што беше донесена уште минатата година за да се заштити животниот стандард на граѓаните преку ублажување на ценовниот удар од растечката цена на електричната енергија на светските берзи. Министерот рече дека вредноста на оваа мерка изнесува 2,7 милијарди денари на годишно ниво. 

Тој дополни дека Владата ќе даде и препорака за воведување блок тарифи, за да се постигне пониска цена на струјата за помали потрошувачи, да се обезбеди поголема енергетска ефиаксност и пониски трошоци за домаќинставата со пониски примања. 

Мерката за намалување на стапката на ДДВ од 18 % на 10 % на енергентите, односно на  безоловен бензин, гасно масло, течен нафтен гас и метан е со цел заштита на куповната моќ на крајните потрошувачи, но и на земјоделците кои произведуваат во мал обем. Мерката има фискални импликации од околу 400 милиони денари. 

Дополнително влијание на цената на горивата ќе влијае и намалувањето на акцизата за 1, 2 или 4 денари. „Ова, рече министерот, директно ќе влијае врз малопродажната цена на овие енергенти, и тоа за околу 1,2 денари, односно 2,3 денари, односно 4,7 денари, согласно берзанските движења. Вредноста на оваа мерка е околу 900 милиони денари. 

Допонително се укинува плаќањето на ДДВ при увоз на енергенти со што се подобрува ликвиднсота на стопнаството.

Бесими посочувајќи дека глобалната ценовна криза е реалност рече дека сите треба да сме свесни за ситуацијата и да се однесуваме одговорно, и институциите на државната управа, и граѓаните и трговците. 

„Она што Владата треба да го прави - го правиме. Донесовме мерки во вредност од 400 милиони евра за да ги амортизираме притисоците врз стандардот на граѓаните и економијата и како што гледате со голема брзина ги операционализираме, рече министерот кој додаде дека со законските решенија е дефинирано како овие мерки ќе се применуваат и ќе овозможат брз одговор и реакција од инститиуциите и во иднина. 

Упати апел до граѓаните да бидат штедливи со енергијата, да не веруваат на лажните вести. 

-Пред нас е, рече, уште еден предизвик, но како што сите заедно успеавме да пребродиме и други, би кажал посилни предизвици, ќе го пребродиме и овој. Само одговорно и сложно“.  

Оцени дека ситуацијата со руско-украинската криза е неизвесна, но ека има и позитивни очекувања - Европската централна банка очекува еврозоната да оствари раст годинава, додека инфлацијата да остане умерена, едноцифрена стапка, што е добра вест за нашата економија со оглед на изложеноста кон европската. 

Директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска на прес-конференцијјата истакна дека Управата за јавни приходи, во изминатиот период, заедно со сите чинители на општеството, посветено работеше на мерките кои се однесуваат на даноците. 

„Во таа наоска, оцени, ја намаливме повластената стапка на ДДВ за: лебот, брашното, шеќерот, маслото за јадење, трајното млеко, оризот и јајцата со што директно влијаеме врз крајната цена која граѓаните треба да ја платат за основите производи за исхрана. Овие производи целосно ги ослободивме од ДДВ. Со оваа мерка,  заштедуваме пари на граѓаните и на тој начин ја зачувуваме куповната моќ“, рече Лукаревска.

Директорката на Царинската управа Кутиров се осврна на спроведување на мерката која се однесува на намалување на акцизата при што потенцира дека оваа мерка ќе се импллементира веднаш по добивање информација од Регулаторната комисија за енергетика. 


„Мерката за намалување на акцизи врз основа на средна берзанска цена носи  дополнително намалување на давачките за енергентите: дизел, безоловен бензин 95 и 98, гасно масло (екстра лесно масло за греење). Намалувањето на акцизата ќе изнесува 1, 2 или 4 денари во зависност од средната берзанска цена утврдена од страна на Регулаторна комисија за енергетика. Утврдувањето на износот на акцизата ќе се врши два пати месечно, а ќе се примеува на 1-ви и на 15-ти во месецот. Мерката ќе важи до 31.05.2022, изјави Кутиров. 

Сетот мерки што ги усвои Владата е проценет на 400 милиони евра,од кои 100 милиони се откажување на приходи планирани во Буџетот, додека 300 милиони се буџетски расходи. Тие, како што беше посочено на прес-конфернецијата ќе се реализираат онака како што се планирани.

     

     

14032022111
14032022222
naslov14032022naslov
Previous Next Play Pause
1 2 3