Директорката на Царинската управа м-р Славица Кутиров, заедно со Заменик директорот г. Муарем Асани остварија работна средба со директорот на Државниот инспекторат за земјоделство г. Зоран Шапуриќ и претставници од Фитосанитарната управа.

На состанокот беа разгледани тековни прашања, поврзани со примената на новиот Правилник за листи на штетни организми, растенија, растителни производи и други објекти и предмети, кој почна да се применува од септември годинава, а во тој дел се дискутирше и за унапредување на соработката и одржување на заеднички обуки на бизнис заедницата, инспекторите од Државниот инспекторат за земјоделите и царинските службеници.

Со цел понатамошна дигитализација и оленување и забрзување на увозно-извозните постапки при прекуграничниот прток на замјоделските производи, договорено е да започнат интензивни активности помеѓу трите институции, за воведување на електронски фитосанитарен сертификат (е-Фитосертификат).

 

 

011020211
021020212
0110202133
Previous Next Play Pause
1 2 3