Жените претставуваат околу половина од популацијата во светот. Врз основа на овој податок, би требало да се очекува дека половина од придобивките на развојниот процес одат кај жените, а другата половина кај мажите. Но, реалноста е поинаква. Менаџерите, како и општата популација, сеуште силно веруваат дека менаџерскиот успех е поврзан со машки карактеристики. На колективно ниво, моќта е способност за комбинирање на различни извори на индивидуална моќ заради постигнување на промена, односно поголеми придобивки за колективот отколку за индивидуата. А индивидуата е подеднакво моќна и способна, без разлика дали е од машки или женски род.

Поттикнати од стратегијата на Владата на РСМ за родова еднаквост, а во пресрет на Меѓународниот ден на жената, 8-ми Март решивме на еден симболичен начин да ја истакнема важноста на улогата на жената во современото општество, односно важноста на жената во Царинската управа. На настанот организиран во Царинската управа на Република Северна Македонија, преку електронска платформа, неколку од жените вработени на раководни позиции се обратија до сите царински службеници.

Валентина Пивоварова, помошник директор на Сектор за човечки ресусрси во своето обраќање истакна дека 29,5% од вработените во Царинската управа се жени и дека во перидот кој претстои активно ќе се работи за изедначување на професиите кои се сметаат за машки и женски и еднаква застапеност бидејќи „Кариерата нема род“.

Саша Сашек Гошева, помошник диретор на Сектор за финансиски прашања, зборуваше за тоа дека остварувањето на целите не секогаш е лесно, посебно не за жените, пропратено е со многу предизвици, позитивни и негативни страни, истакнувајќи дека: „ нема магија во остварувањето на целите. Сè се сведува на тешката работа, вистинските избори и упорност. Да се ​​биде успешна жена значи дека својата моќ ја добивате одвнатре како жена, а не од тоа што другите мислат, одобруваат или очекуваат од вас. Да се ​​биде успешна жена значи да се најде сопствениот пат. Разбирањето дека не постои „идеален пат“, туку „идеален пат за вас“ е клучот за вистински да се биде успешен“.

Тања Илијоска, управник на Царинарница Гевгелија, во своето обраќање зборуваше за верувањата и традицијата за поделеноста на светот на машки и женски, но и за тоа дека ваквата пракса во последната деценија значително е променета, за на крај да истакне дека „Спротивно на неформално утврдените правила и стереотипи за поделба на работите на машки и женски било на професионален план или во домаќинствата, мора да се потенцира дека не е постои професионално подрачје во кое жена не може да работи. И со тоа треба да сме сите на чисто дека нема машки или женски работи“

Маџиде Атипи, шеф на царинска испостава Дебар, истакна дека за неа лично нема тешка или лесна задача, но има задача која треба да се извршува се додека не се постигне целта. Доколку постои добра координација, добра организација на работите и добро менаџирање на активностите, успехот е неизбежен.

На крај на настанот, свое обраќање имаше директорот на Царинската управа, Горан Сугарески, кој ја искористи приликата да ги охрабри сите вработени, а особено жените, да делуваат проактивно на секое поле, и заеднички доследно и професионално да ја остваруваме мисијата на Царинската управа. Исто така, истакна и дека рамноправноста од секој аспект е негов приоритет, бидејќи таа претставува гаранција дека сите вработени целосно ќе ги искористат своите потенцијали и капацитети за лична реализација, во насока на  заедничката визија и цел на институцијата: Да бидеме водечка Царинска управа во регионот што ќе дава силна поддршка на легалната економија и која ќе биде целосно усогласена со стандардите на Европската унија.

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8