Почитувани корисници,

Од 1 јуни започнува со примена Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД) за што Царинската управа обезбедува поддршка на корисниците. Сите проблеми поврзани со неговото функционирање може да се пријават на следнава електронска пошта:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Заради ефикасна дијагностика и разрешување на проблемите, истите треба да бидат детално опишани, а по потреба придружени со приказ (принт скрин) од грешките.

Поддршка за корисници по поедини области:

регистрација на ЕО, тел. 02 3 29 39 16

Ѓорѓи Наумовски – бизнис проблеми, тел. 070/364-195

Драган Ивановски – бизнис проблеми, тел. 075/440-340
Никола Донев – бизнис проблеми, тел. 070/264-277
Дарко Митев – бизнис проблеми, тел. 075/365-244
Васко Цубалевски – регистрација на царински службеници, тел. 070/359-499
Коста Лазов – ИТ проблем, тел. 071/220-690

Вера Џугуманова, проблеми со гаранции, 02/3293953, 070/258-291
Весна Андоновска, проблеми со наплата, 02/3293971, 070/258-291

Татјана Паговска – Царинска управа, за лиценци и одобренија за застапување, тел. 070/340-045
Златко Попоски – Царинска управа, за одобренија за поедноставени постапки – локално царинење при извоз и увоз, тел. 070/219-506
Соња Филевска – Царинска управа, за постапки со економски ефект, тел. 070/733-211

Горан Јанчев – СНИО Гевгелија, тел. 078/370-950
Васе Кралев - СНИО Штип, тел. 071/395-321
Наташа Јакчулова - СНИО Битола, тел. 070/244-446
Билјана Петрушевска - СНИО Куманово, 070/369-677
Ирена Ангелова - СНИО Скопје, тел. 075/250-768
Тони Трајковски - СНИО Скопје, тел. 075/225-335

За поддршка на системот по 16:30 часот телефони за контакт: 071/248-156 и 02/3 293 972, 02/3 293 967 и електронска пошта Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. .

Напоменуваме дека за непречена примена на системот (успешна најава и потпишување во системот), регистрираните корисници треба да имаат точни податоци за:

  1. Електронска пошта (е-mail) преку која се ресетира лозинката за пристап;
  2. Името и презимето на физичкото лице треба да се идентични со податоците од дигиталниот сертификат, во двата дела од формата за регистрација. Препорака е овој податок да се копира од дигиталниот серификат;
  3. ЕДБ на правното лице во формата за регистрација треба да биде идентично со истиот податок во дигиталниот сертификат. Препорака е овој податок да се копира од дигиталниот серификат.

Благодариме на соработката.

Царинска управа