Директорот на Царинска управа г.Сугарески, денес оствари работна посета на граничниот премин Блаце, каде имаше можност да се сретне со управникот на Царинарница Скопје, шефот и царинските службеници на царинската испостава Блаце.

Жените претставуваат околу половина од популацијата во светот. Врз основа на овој податок, би требало да се очекува дека половина од придобивките на развојниот процес одат кај жените, а другата половина кај мажите. Но, реалноста е поинаква. Менаџерите, како и општата популација, сеуште силно веруваат дека менаџерскиот успех е поврзан со машки карактеристики. На колективно ниво, моќта е способност за комбинирање на различни извори на индивидуална моќ заради постигнување на промена, односно поголеми придобивки за колективот отколку за индивидуата. А индивидуата е подеднакво моќна и способна, без разлика дали е од машки или женски род.

Царинската Управа е во постојана соработка и координација со Министреството за транспорт и врски, особено за реализација на сите градежни работи (градба, реконструкција)кои се изведуваат на граничните премини - за кои ЦУ има законски ингеренции. Од особена важност при унапредувањето на граничните премини се пристапните патишта кои се услов за непречен проток на стока и патници, а се во надлежност на Министерство за транспорт и врски.

Со инспекциите работиме заедно и на граничните премини и во внатрешните царински испостави. Соработката треба се повеќе да се интезивира и унапредува за квалитетот се повеќе да дојде до израз, истакна директорот Сугарески на денешната средба со директорот на Пазарната инспекција, г-дин Стојко Пауновски.

 

Работната посета на Царинарница Штип која денес ја oствари директорот на Царинската управа Сугарески беше со цел да се запознае со тековните и планирани проекти, како и со оперативните капацитети и потреби на организационите единици во склоп на оваа царинарница.

Во текот на изминатите два месеци, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани лекови, накит, облека, обувки, техничка стока, хемиски препарати, цигари, возила со бункери, регистарски таблички, девизи, фалсификати, часовници, пури и делови за велосипеди.

Директорот на Царинската управа, Горан Сугарески заедно со тим од вработените, оствари средба со Никола Бертолини - раководител за соработка во Делегацијата на Европската Унија во Скопје (ДЕУ). На средбата се разговараше за реализацијата на тековните, како и активностите за програмирање на идните проекти поддржани од ЕУ фондовите.

Благодарение на соработката која изминатиот период се градеше, царинските застапници станаа најблиски соработници на Царинската управа и имаат клучна улога во спроведувањето на брза и ефикасна царинска постапка.

Kако резултат на усвоените мерки на Владата на Република Северна Македонија за помош на компаниите погодени од кризата со пандемијата, од неодамна e пуштен нов производ – банкарска царинска гаранција за обезбедување на евентуален царински долг при постапка на увоз за облагородување. Оваа гаранција пред се е наменета за малите и средни претпријатија од преработувачката индустрија.

Повеќе информации се достапни на следниов линк- https://mbdp.com.mk/mk/garancii/carinski-garancii.

Царинската управа останува партнер на деловната заедница и заедно со Владата на Република Северна Македонија работи во креирање на поволен деловен амбиент, подобри услови за работа посебно за малите и средните претпријатија.

 

 

 

Царинската управа на Република Северна Македонија на 10.02.2021 година до Основното јавно обвинителство во Гевгелија поднесе кривична пријава против две правни лица со седишта во Тетово и Гевгелија и против 3 одговорни лица, поради основано сомневање дека е сторено кривично дело „Недозволено тргување со меѓупроизводи, етил алкохол и тутунски добра односно стоки“, што е казниво по член 60, став 5 и став 6 во врска со став 1 од Законот за акцизи.