Во текот на вчерашниот ден на ГП Дојран при вршење на детална царинска контрола на товарно моторно возило пријавено за излез од државава, мобилните тимови од Секторот за контрола и истраги при Царинската управа на Република Северна Македонија  спречија обид за криумчарење на 139 килограми опојна дрога марихуана.

Дрогата е запленета, а по собирање на доказите и утврдување на сите околности за настанот, ќе биде поднесена соодветна кривична пријава против осомничениот по член 215 од Кривичниот закон.

 

 

1
1
2
2
3
3
4
4
Previous Next Play Pause
1 2 3 4

 

Во текот на вчерашниот ден, како дел од акитвностите предвидени со Меморандумот за соработка со Универзитетот Мајка Тереза од Скопје, за студентите на четврта година од насоката за царина, шпедиција и осигурување се одржа презентација на тема „Процесот на реформа, модернизација и дигитализација на Царинската управа“.

Министерот за финансии, г. Фатмир Бесими денеска (28.12.2021 година), оствари работна посета на Царинската управа на Република Северна Македонија.

Царинската управа, како дел од акитвностите предвидени со Меморандумот за соработка со Универзитетот Гоце Делчев од Штип, за студентите на Економскиот факултет  одржа презентација на тема „Процесот на реформа, модернизација и дигитализација на Царинската управа“.

Царинската управа на Република Северна Македонија објавува оглас за јавна набавка  „Набавка и поставување на светлосна сигнализација и друга опрема на граничните премини Богородица и Дојран“ со референтен број: CN1-SO2.1-SC033/T1, финансиран од ИНТЕРРЕГ ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Грција – Република Северна Македонија 2014-2020.

Огласот за јавната набавка и тендерските документи може да ги преземете на следниот линк:

Денес, во просториите на Стопанската комора се одржа прес конференција на која присуствуваа претседателот на Комората г. Бранко Азески, министерот за финансии г. Фатмир Бесими, директорката на Царинската управа г-ѓа Славица Кутиров и Извршниот директор на Комората г. Антони Пешев.

Делегација на Царинската управа на Република Северна Македонија предводена од директорката м-р Славица Кутиров, денес (16.12.2021 година) учествуваше на 18-тиот состанок на Поткомитетот за трговија, индустрија, царина и оданочување, дел од Комитетот за стабилизација и асоцијација, што се одржа преку видеоконференциска врска.

Во рамки на Неделата на Централно европскиот договор за слободна трговија – ЦЕФТА 2021, што официјално започна вчера во Скопје, денес (15.12.2021 година) се  одржува регионална  конференција за зајакнување на трговската соработка во Западен балкан / ЦЕФТА регионот, преку воспоставување на заеднички гранични премини и заеднички контроли. Конференцијата е во организација на USAID - EDGE,  во партнерство со ЦЕФТА, Транспортната заедница, Групацијата на Светска банка и Министерството за економија на Северна Македонија.

Денес преку видео конференциска врска се одржа состанок во рамки на иницијативата Отворен Балкан на кој присуствуваа министри, директорите на царинските управи, како и претставници од нацонални агенции за безбедност на храна, даночни управи и стопански комори од трите земји.

Одделението за истраги - Сектор за контрола и истраги при Царинската управа на Република Северна Македонија, Одделот за криминалистичка полиција при МВР и Пазарната инспекција, континуирано спроведуваат акции против нелегална продажба на режан тутун низ пазарите на територија на град Скопје.