Ве информираме дека по известување од Косовската царинска служба заради привременото затворање на магистралниот пат Качаник - Хани и Елезит предизвикано од свлечиште и состојбата на терен, од вечерва на полноќ граничниот премин Блаце ќе биде затворен за меѓународен транспорт на стоки.

Царинската управа вчера, 16 мај 2018 година, потпиша Меморандум за соработка со друштвото ТДР СКОПЈЕ ДООЕЛ Скопје како член на групацијата British American Tobacco. 

Царинската управа денес, 16 maj 2018 година, потпиша Меморандуми за соработка со Регионален центар за животна средина за Централна и Источна Европа – Канцеларија во Македонија (REC COM).

Директорите на Царинската Управа и на Бирото за јавна безбедност, Ѓоко Танасоски и Лазо Велковски, во присуство на министерот за земјоделство, водостопанство и шумарство, Љупчо Николовски, денеска потпишаа нов Протокол за уредување на постапките за побрз проток на жива стока, стока во жива состојба, опасни материи, стока во новиот компјутерски транзитен систем и на празни камиони на граничните премини Табановце и Богородица.

Согласно известувањето на Министерството за надворешни работи на Република Македонија и известувањето на Косовската царинска служба од 09.05.2018 година,

Во текот на минатите три недели, царинските службеници спречија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани археолошки и етнолошки предмети, златен накит, готови пари, електрични алати и апарати, автоделови, моторцикл, лекови за потенција, стоматолошки материјали, шампони, сапуни, очила за сонце, контактни леќи, течност за леќи, играчки, облека, цигари и фалсификати.

Царинските службеници од граничниот премин Богородица при контрола на товарно моторно возило со албански регистарски ознаки открија 130 килограми  марихуана.

Царинската управа на Република Македонија, го одбележа 26 април Светскиот ден на интелектуалната сопственост, преку активности дел од кампањата „Стоп за фалсификуваните производи“

Царинската управа преку Проектот за користење на средства од Програмата ИПА за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Грција 2014-2020 година, ќе го модернизира граничниот премин Богородица.

Денес (25 април 2018 година) во Скопје, во организација на Стопанска комора на Македонија се одржа работен појадок на компаниите членки на Стопанската комора, со директорот на Царинската управа и директорката на Управата за јавни приходи - како институции чие функционирање најмногу влијае на работењето на компаниите.