Царинска лабораторија

Главна задача на царинската лабораторија е спроведување на анализи за идентификација на мостри земени од страна на царинските службеници и издавање на мислење за тарифна класификација за анализираните мостри, во согласност со Хармонизираниот систем и Комбинираната номенклатура.

Со развојот на Царинската лабораторија сé повеќе се менува и нејзината основна функција. Имено, од првичното вршење на анализи со цел правилно утврдување и наплата на царината и другите увозни давачки, сé поактуелна е заштита на животната средина, здравјето и безбедноста на граѓаните преку откривање на стоки чиј увоз е ограничен или забранет.

Лабораториски простор и опрема

Царинската лабораторија располага со две инструментални лаборатории и една припремна лабораторија.

Инструменти и помошна опрема

  • Хроматографски инструменти:
    • Гасен хроматограф со пламен јонизирачки детектор (GC/FID)
    • Гасен хроматограф со масен детектор (GC/MS)
    • Течен хроматограф (HPLC)
  • Спектроскопски инструменти:
    • Браново дисперзионен x-ray флуоресцентен спектрофотометар (WDXRF)
    • Индуктивна плазма (ICP)
    • Фуриер трнсформ инфрацрвена спектроскопија (FT-IR)
    • Ултравиолетова спектроскопија (UV-VIS)
  • Други инструменти:
    • Soxlet- за екстракција
    • Soxterm за хидролиза
    • Kjeldahl- за одредување на азот и протеини
    • инструмент за дестилација
    • инструмент за густина
    • микроскоп
    • рефрактометар
    • тензиометар итн.

Типови на анализи што се вршат во царинската лабораторија

  • Масла за подмачкување(глава 27 vs. глава 34):
    • дестилација,
    • густина,
    • FTIR метода
  • Нафтени деривати - горива:
    • Содржина на сулфур,
    • FTIR метода,
    • Одредување на Solvent Yellow 124 во гасни масла
  • Млечни производи:
    • Одредување на вкупни масти,
    • Одредување на млечни масти,
    • Идентификација на замени за млечните масти и масла,
    • киселински број,
    • слободни масни киселини,
    • јоден број
  • Други мостри:
    • Содржина на шеќер во производи од шеќер,
    • Содржина на шеќер во какао и какао производи,
    • Идентификација пластични маси,
    • Хлориди во форма на натриум хлорид кај производи од овошје и зеленчук,
    • Јодати во сол за човечка исхрана,
    • ПАМ-површински напон,
    • Текстилни материјали – идентификација

Аналитички методи кои се употребуваат во царинската лабораторија

  • Eнзимско определување на скроб и продукти на негова деградација, во прехранбени производи,
  • Дестилација на нафтени производи на атмосферски притисок,
  • Определување на:
    • Еуромаркер (Solvent Yellow 124) во гасни масла и керозин,
    • киселинската вредност и содржината на слободни масни киселини,
    • сулфур во нафтени производи со помош на флуоресцентна спектрометрија со Х-зраци,
    • содржина на протеини,
    • теобромин во производи што содржат какао со високо ефикасна течна хроматографија,
    • јоден број,
    • колориметриска пепел во шеќер,
    • хлориди во зеленчук,
    • испарливи киселини,
    • површински напон на течност,
    • содржина на алкохол во пиво,
    • содржина на хлориди во замрзнати и солени пилешки гради,
    • содржина на шеќери во прехранбени производи,
    • содржина на метали,
    • содржина на млечни маснотии,
    • содржина на фосфор во детергенти,
    • концентрација на боја и маркер со ултравиолетов спектрофотометар,
    • содржина на јодати во сол и
  • Одредување на проценти на злато во легури на злато (накит) со метод на абразивна плоча со каратни игли.
Scroll to top

.