12 mars 2022, Shkup - Hyjnë në fuqi zgjidhjet ligjore të grupit të masave të miratuara nga Qeveria gjatë kësaj jave, të cilat kanë të bëjnë me uljen e TVSH-së dhe akcizës për produktet bazë ushqimore dhe derivateve, e që qytetarët mund të presin që kjo të ndikojë në uljen e çmimeve me pakicë si dhe në shportën e konsumit të brendshëm.

Ministri i Financave Fatmir Besimi së bashku me drejtorët e Drejtorisë së të hyrave publike Sanja Lukarevska dhe Drejtorisë së doganave Sllavica Kutirov sot në konferencë për media i prezantuan amendamentet e miratuara, duke theksuar rëndësinë e reagimit të shpejtë të të gjitha institucioneve të përfshira në këtë proces dhe fillojnë të aplikohen, pas miratimit të mbrëmshëm në Kuvend.

Ministri vuri në dukje se me zgjidhjet ligjore, TVSH-ja për produktet ushqimore bazë do të jetë 0%, TVSH-ja për energjinë elektrike gjatë gjithë vitit 2022 do të vazhdojë të zbatohet norma 5%, norma preferenciale 10% për karburantet dhe ulja e akcizës për karburantet për 1, 2 ose 4 denarë për litër, në përputhje me lëvizjet në bursë.

Ai shpjegoi se shkalla e reduktuar e TVSH-së për produktet ushqimore, bazë për njerëzit nga 5% në 0% do të aplikohet deri në fund të majit dhe vlen për bukën, sheqerin, miellin - lloji 400, vajin e lulediellit, qumështin e përhershëm me përmbajtje yndyre prej 2.8%, 3.2% dhe 3.5%, mish i freskët, oriz dhe vezë.

Me këtë masë, theksoi ministri, do të ketë presion në rënie të çmimeve me pakicë të këtyre produkteve, gjë që do të ndikojë në uljen e vlerës së shportës së konsumatorit dhe për të pasur një efekt më domethënës, kjo masë do të zbatohet paralelisht me masën e ngrirjes së çmimeve te këto produkte. Implikimet fiskale të kësaj mase janë 430 milionë denarë.

Vazhdimi i aplikimit të normës preferenciale prej 5% të TVSH-së për energjinë elektrike për familjet deri në fund të vitit 2022, është masë e cila u miratua vitin e kaluar për të mbrojtur standardin e jetesës së qytetarëve duke zbutur goditjen e çmimeve nga rritja e çmimit të energjisë elektrike në bursat botërore. Ministri tha se vlera e kësaj mase është 2,7 miliardë denarë në vit.

Ai shtoi se Qeveria do të japë rekomandim për vendosjen e bllok tarifave, në mënyrë që të arrihet një çmim më i ulët i energjisë elektrike për konsumatorët e vegjël, për të siguruar efikasitet më të madh energjetik dhe kosto më të ulëta për familjet me të ardhura më të ulëta.

Masa për uljen e normës së TVSH-së nga 18% në 10% të burimeve të energjisë, pra benzinës pa plumb, gazit, gazit të lëngshëm dhe metanit, synon mbrojtjen e fuqisë blerëse të konsumatorëve fundorë, por edhe të fermerëve që prodhojnë në përmasa të vogla. Masa ka implikime fiskale prej rreth 400 milionë denarë.

Ndikim shtesë në çmimin e derivateve do të jetë ulja e akcizës për 1, 2 apo 4 denarë. “Kjo”, tha ministri, do të ndikojë drejtpërdrejtë në çmimin me pakicë të këtyre derivateve, për rreth 1,2 denarë, ose 2,3 denarë, ose 4,7 denarë, sipas lëvizjeve në bursë. Vlera e kësaj mase është rreth 900 milionë denarë.

Gjithashtu, hiqet pagesa e TVSH-së për importet e energjisë, gjë që përmirëson likuiditetin e ekonomisë.

Duke theksuar se kriza globale e çmimeve është realitet, Besimi tha se të gjithë duhet të jemi të vetëdijshëm për situatën dhe të veprojmë me përgjegjësi, si institucionet e administratës shtetërore, ashtu edhe qytetarët dhe tregtarët.

Ajo që duhet të bëjë qeveria – ne po bëjmë. Ne kemi marrë masa në vlerë prej 400 milionë euro për të amortizuar presionet në standardin e qytetarëve dhe ekonomisë dhe siç e shihni po i funksionalizojmë me shpejtësi”, tha ministri i cili shtoi se zgjidhjet ligjore përcaktojnë se si do të zbatohen këto masa dhe parashikohet një reagim i shpejtë dhe reagim nga institucionet në të ardhmen.

Ai bëri apel deri te qytetarët, që të kursejnë energjinë, dhe të mos i besojnë lajmet e rreme.

Përpara nesh ështe edhe një sfide tjetër, tha ai, por siç ia dolëm t'i kapërcejmë të tjerat, pra sfida më të forta, do ta kalojmë edhe këtë. Vetëm me përgjegjësi dhe së bashku.

Ai vlerësoi se situata me krizën ruso-ukrainase është e pasigurtë, por ka edhe pritshmëri pozitive - Banka Qendrore Evropiane pret rritje në eurozonë këtë vit, ndërsa inflacioni mbetet i moderuar, normë njëshifrore, që është një lajm i mirë për ekonominë tonë duke pasur parasysh ekspozimi i saj ndaj evropianëve.

Drejtoresha e Drejtorisë së të hyrave publike, Sanja Lukarevska, në konferencën për media tha se Drejtoria e të hyrave publike në të kaluarën, së bashku me të gjithë të faktorët në shoqëri, ka punuar me përkushtim në masat që kanë të bëjnë me tatimet.

Në këtë drejtim”, theksoi, “ne kemi ulur normën preferenciale të TVSH-së për: bukën, miellin, sheqerin, vajin e gatimit, qumështin e përhershëm, orizin dhe vezët, gjë që ndikon drejtpërdrejt në çmimin final që qytetarët duhet të paguajnë për produktet ushqimore bazë. ." Këto produkte i kemi liruar plotësisht nga TVSH-ja. “Me këtë masë kursejmë para për qytetarët dhe në atë mënyrë ruajmë fuqinë blerëse”, tha Lukarevska.

Drejtoresha e Drejtorisë së doganave, Kutirov iu referua zbatimit të masës për uljen e akcizës, duke theksuar se kjo masë do të zbatohet menjëherë pas marrjes së informacionit nga Komisioni Rregullativ për Energji.

Masa për uljen e akcizave në bazë të çmimit mesatar të bursës, sjell ulje shtesë të taksave të energjisë: naftë, benzinë pa plumb 95 dhe 98, gaz vaj (vaj ekstra i lehtë për ngrohje). Ulja e akcizës do të jetë 1, 2 ose 4 denarë në varësi të çmimit mesatar të aksioneve të përcaktuar nga Komisioni Rregullativ për Energjetikë. Përcaktimi i masës së akcizës do të bëhet dy herë në muaj, dhe do të aplikohet në datat 1 dhe 15 të muajit. Masa do të jetë e vlefshme deri më 31.05.2022, tha Kutirov.

Kompleti i masave të miratuara nga Qeveria llogaritet në 400 milionë euro, prej të cilave 100 milionë janë anulime të të hyrave të planifikuara në Buxhet, ndërsa 300 milionë janë shpenzime buxhetore. Ato, siç u theksua në konferencën për media, do të realizohen sipas planit.

 

14032022111
14032022222
naslov14032022naslov
Previous Next Play Pause
1 2 3