Javën e kaluar dhe gjatë fundjavës,nëpunësit doganor zbuluan një mashtrim dogane dhe më shumë tentativa për kontrabandë, ku përkohësisht janë mbajtur veshje, këpucë, deviza, cigare, pistoletë gazi, telefona celular, galanteri mobile, televizor, pjesë për traktorë dhe eskavatorë, materiale mjekësore dhe

 

 

falsifikime.Përveç tjerash është zbuluar edhe një tentativë për hyrje të 34 emigrantëve ilegal në vend. Malli i mbajtur është si më poshtë:

Veshmbathje

- 822 prodhime të gatshme tekstili, zbulohen në dy raste të ndryshme nga ekipet doganore mobile, gjatë kontrollit të dy automobilave nga Maqedonia.

Te rasti i parë, gjatë kontrollit në aksin rrugor Petrovec-Shkup, në bagazhin e automjetit janë gjetur 367 prodhime të gatshme tekstili (pantallona, fustane dhe bluza).

Te rasti i dytë, gjatë kontrollit në aksin rrugor në pikën e kalimit kufitar Novo Sellë – Strumicë, në bagazhin e automjetit janë gjetur 446 prodhime të gatshme tekstili (geta për fëmijë, tuta, fustane, bluza, fustane dhe këmisha).

Te të dy rastet, drejtuesit, shtetas të Maqedonisë, nuk kanë poseduar dokumente origjine dhe detyrime të paguara doganore për mallin.

OblekaBogorodica1

- 119 prodhime të gatshme tekstili dhe 39.360 etiketa dhe emblema për prodhime tekstili, zbulohen në dy raste të ndara, në pikën e kalimit kufitar Bogorodicë, gjatë kontrollit të një automjeti udhëtarësh dhe maune, të paraqitur për hyrje në vend.

Te rasti i parë, gjatë kontrollit të një kamioni turk, drejtuar nga një shtetas turk, në kabinën e automjetit, të fheshur nën punët personale të drejtuesit, janë gjetur 39.360 etiketa dhe emblema për prodhime tekstili.

Te rasti i dytë, gjatë kontrollit të një automjeti nga Maqedonia , drejtuar nga një shtetas i Maqedonisë, nën ndenjësen e pasme dhe në disa valixhe, mes sendeve personale, janë gjetur 119 prodhime të gatshme tekstili (fustane, funde, këmisha dhe bluza).

- 32 palë këpucë (atlete, çizme dhe këpucë) zbulohen gjatë kontrollit të një automobili nga Italia, drejtuar nga një shtetas i Maqedonisë, gjatë hyrjes në vend në pikën e kalimit kufitar Tabanoc autostradë. Këpucët e padeklaruara janë gjetur në një kuti dhe një qese të vendosur nën ndenjësen e pasme të automjetit.

Deviza

- 4.300 euro, zbulohen gjatë kontrollit personal të një shtetasi të Maqedonisë që duke drejtuar një automjeti zviceran, është paraqitur për dalje nga vendi në pikën e kalimit kufitar Tabanoc autostradë. Në kuletën e udhëtarit janë gjetur 5.600 euro dhe 760 franga zvicerane, për të cilat nuk ka poseduar dokument origjine. Në mbështetje me dispozitat ligjore udhëtarit i janë kthyer 1.300 euro dhe 760 franga zvicerane, kundërvlerë prej 2.000 eurove që mundet rezidenti lirisht ti nxjerr nga vendi.

Cigare

- 17 steka cigare Rodeo,me pulla akcize maqedonase, zbulohen në pikën e kalimit kufitar Tabanoc autostradë, në bashkëpunim me nëpunësit policor në pikën e kalimit kufitar, gjatë kontrollit të një furgoni bullgar për pasagjer, për dalje nga vend janë paraqitur dy shtetas bullgar. Udhëtarët kanë deklaruar se kanë afro 10 steka cigare, por gjatë kontrollit të automjetit, te bagazhi personal dhe në pjesën e brendshme të një akumulatori të boshatisur, në brendësinë e automobilit janë gjetur gjithsej 17 steka cigare.  Boss Gold dhe Winston -

CigariTabanovce1

50 steka cigare Ronhill Gold Waveсо me pulla akcize të Maqedonisë, zbulohen në bashkëpunim me policinë, gjatë kontrollit të një automobili grek, drejtuar nga një shtetas grek, në dalje të vendit në pikën e kalimit kufitar Dojran. Pyetjes së nëpunësve doganor, drejtuesi i është përgjigjur se ka vetëm një stekë cigare, por gjatë kontrollit, në pjesën e brendshme të dyerve të automjetit janë gjetur cigaret e padeklaruara.

CigariDojran1

Mall teknik

- 8 telefona celular të markave IPhone  4 dhe Samsung GT-i9300, zbulohen në aeroportin e Shkupit Aleksandri i madh, gjatë kontrollit të valixheve të një shtetasi turk, që ka udhëtuar me fluturim nga Stambolli.

- 1 televizor i ri i markës LGS mart Cinema 3D 47LB65, zbulohet gjatë kontrollit të një automobili gjerman, drejtuar nga një shtetas i Maqedonisë, gjatë hyrjes në vend në pikën e kalimit kufitar Tabanoc autostradë. Televizori është gjetur pas ndenjësve të pasme të automjetit, i mbuluar me mbulesë kanavace dhe valixhe.

- 235 pjesë për telefona mobil (mburoja dhe maska) zbulohen në pikën e kalimit kufitar Bllacë, gjatë kontrollit të një automobili nga Maqedonia, drejtuar nga një shtetas i Maqedonisë, gjatë hyrjes në vend. Pjesët e padeklaruara janë gjetur në hapësirën e gomës rezervë, nën tepihët e përparmë, në sirtarin për dokumente dhe nën ndenjëset e automjetit.

Pjesë për automjete dhe targa regjistrimit

- 20 pjesë për ekskavatorë (kapakë dhëmbëzash dhe siguresa për kapakët) zbulohen në pikën e kalimit kufitar Bllacë, gjatë kontrollit të nj automjeti të Maqedonisë i drejtuar nga shtetas i Maqedonisë, për të hyrë në vend. Pjesët e padeklaruara u gjetën në bagazhin dhe nën karriget e përparme.

- Filtër hidraulike dhe pompë hidraulike të naftës për traktorë, zbulohet në stacionin hekurudhor Gjevgjeli, gjatë kontrollit të një qeseje të pasagjerit, shtetas i Serbisë, në tren pasagjerësh ndërkombëtar me itinerar Selanik-Shkup-Beograd.

- 1 set targa zvicerane dhe librezë qarkullimi të automjetit të pasagjerëve, zbulohen në një automjet zviceran, në pikën e kalimit kufitar Tabanoc autostradë i paraqitur nga dy shtetas maqedonas. Targat u gjetën në ballikun për diell, që është vendosur në frontin e vendit të pasagjerit, dhe kartën e trafikut në pasagjer tij portofolin në automjet. Automjeti, i cili u lirua në qarkullim të lirë pa u vendosur në procedurë të caktuar dhe pa u paguar për të njëjtat detyra, janë sjellë më tej në kufi dhe përkohësisht janë konfiskuar.

Mallra të tjera

- 2.398 copë të materialeve mjekësore (katetra me çanta dhe pa çanta, doreza, mbulesa për krevat, shalle dhe garzë dhe dezinfektim), janë zbuluar nga ekipet doganore mobile në kontrollin e një autobusi të Maqedonisë që udhëtonte me itinerar Dogliani- Italinë - Dellçevë dhe është raportuar hyrje në vendkalimin kufitar Tabanoc autostradët.

Malli i padeklaruar, në pronësi të shoferit, shtetas i Maqedonisë, janë gjetur në disa kuti të vendosura në zonën e bagazhit.

- 26 400 thumba metalike, gjenden në aeroportin e Shkupit Aleksandri i Madh gjatë kontrollit të bagazhit të një shtetasi të Kosovës i cili ka arritur nga Baseli.

- 1 armë gazi "Taurus PT 99 AF" të kalibrit 9 mm, me një kuadër të municioneve dhe një e paralizues të përdorur elektrik i modelit "800 Type", është zbuluar gjatë kërkimit të një shtetasi shqiptar me makinë shqiptare, gjatë hyrjes në vend në pikën e kalimit kufitar Qafëthanë.

OruzjeKafasan1

 

Mall për të cilin ka dyshim se shkel të drejtat e pronësisë intelektuale

- 3.352 prodhime të gatshme tekstili, 908 palë këpucë, 10 çanta dhe 500 qese letre me logo të markave të mbrojtura tregtare, zbulohen në dy raste të ndara, gjatë kontrollit të dy kamionëve turk, të ngarkuar me mall me origjinë nga Turqia, gjatë hyrjes në vend në pikën e kalimit kufitar Bogorodicë.

Te rasti i parë janë gjetur 3.101 prodhime të gatshme tekstili (këmisha, bluza, pallto, bermuda, xhinse dhe mall tjetër), 838 palë këpucë (atlete, këpucë baleti, sandale dhe papuçe) dhe 10 çanta, destinuar për një kompani nga Bosnja e Hercegovina, ndërsa në rastin e dytë janë gjetur 251 prodhime të gatshme tekstili (këmisha, pantallona, xhinse, bluza dhe kapela), 70 palë atlete dhe 500 qese letre, destinuar për importues nga Mali i zi dhe Bosnja e Hercegovina.

EtiketiBogorodica1

- 250 prodhime tekstili me logo të markave të mbrojtura tregtare, zbulohen në dy raste të ndara, nga ekipet mobile doganore, gjatë kontrollit të dy automobilave nga Maqedonia, drejtuar nga shtetas të Maqedonisë, në aksin rrugor Manastir-Prilep.

Në bagazhet e automjeteve janë gjetur, në rastin e parë 190 tuta, ndërsa në rastin e dytë 60 bluza.

Mashtrim

Në degën doganore Strumicë është zbuluar tentativë për evitimin e pagesës së detyrimeve të eksportit me shpërndarje të gabuar të mallit sipas tarifës doganore.

Një importues nga Shkupi ka raportuar për import sistem për ujitje pikë pas pike, të deklaruar në normën tarifore të klasifikimit të detyrës në 0% dhe norma e TVSH-së prej 5%. Kur është bërë kontrolli i mallrave nga doganierët është gjetur se produktet e raportuara nuk kualifikohen për klasifikimin si një sistem ujitës, por duhet të vendoset në një kod krejtësisht të ndryshëm tarifor në një normë të detyrës prej 0% dhe norma e TVSH-së 18%.

Bazuar me gjendjen e sapo konstatuar janë llogaritur taksa shtesë në vlerë prej rreth 21 mijë denarë.

Emigrantë

Në pikën e kalimit kufitar Bogorodicë është zbuluar tentativë për hyrje ilegale të 34 udhëtarëve, shtetas të Sirisë, Somalisë dhe Pakistanit.

MigrantiBogorodica1

Emigrantët ilegal janë zbuluar gjatë kontrollit të një kamioni-ftohës nga Bullgaria, i mbushur me portokaj, gjatë hyrjes në vend. Pyetjes së nëpunësve doganor, drejtuesi, shtetas bullgar i është përgjigjur se nuk ka tjetër çfarë të deklaroj veçse mallit të paraparë me dokumentacionin e parashtruar.

Nga mospërputhja e masës së automjetit dhe ngarkesës së konstatuar nga dokumentet e parashtruara në krahasim me masën e paraparë në vërtetimin e peshojës, është bërë kontroll i ngarkimit, ku në mes të ftohësit janë gjetur emigrantët ilegal.

Emigrantët, drejtuesi i automjetit me dokumentacionin e kompletuar janë dorëzuar te shërbimet policore të pikës së kalimit kufitar për procedurë të mëtejme.