На 15.09.2016 година во Скопје се одржа билатерална средба помеѓу делгации на Царинските управи на Република Македонија и Република Косово. Состанокот на делегациите предводени од директорите на двете служби се одржа во насока на зајакнување на соработката помеѓу двете земји, воспоставена во рамките на Спогодбата за билатерална соработка помеѓу Република Македонија и Република Косово за соработка и взаемна помош за царинските работи.

Царинските службеници од граничен премин Богородица вчера, 13.09.2016 година запленија речиси 1 килограм златна жица во парчиња и 57 грама платина во парчиња, со вредност од околу 38 илјади евра.

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија една измама, три обиди за нелегален влез во Република Македонија, еден обид за криумчарење дрога и повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани девизи, домашна ракија, свежа риба, облека и делови за товарни возила.

Од 18-30 ч. сообраќајот на патниот правец кон граничниот премин Блаце се одвива без застој.

Поради сообраќајна незгода на патниот правец Сконје- Блаце ве известуваме дека сообраќајот кон граничниот премин ќе биде во прекин.

Постапувајќи по констатирани неправилности, Царинската управа на Република Македонија во месец август 2016 година до надлежните јавни обвинителства  поднесе 6 кривични пријави против 8 физички лица и 4 правни лица.

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија две измами, еден обид за криумчарење дрога и повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани парфеми, тоалетни води, медицински реагенси и материјали, техничка стока, оптички леќи, делови за хидранти, автоделови, регистарски таблички, хербициди и фалсификати.

Во периодот од 29 август до 1 септември 2016 година, делегација на Царинската управа на Република Македонија учествуваше на Семинар на тема „Олеснување на трговијата и Дигиталната Царина” во организација на Царинската служба на Република Кореја. Целта на овој семинар е натамошно зајакнување на односите на соработка помеѓу земјите од Евроазискиот регион.

Се известуваат сите правни и физички лица дека за издавање на потврда согласно член 197 став 7 од Законот за трговски друштва, почнуваќи од 01.09.2016 година, до Царинската управа треба да достават ново изменето Барање кое е објавено на веб страната на Царинската управа (во продолжение). Истото треба да биде пополнето точно, читливо и целосно.

На ГП Табановце, полициски и царински службеници спречија обид за шверц на 580 грама кокаин.