Преку видео конференциска врска членовите на Советодавното тело при Царинската управа одржаа состанок кој го предводеше директорката на Царинската управа, м-р Славица Кутиров. На денешниот состанок присутните разгледаа материјали поврзани со повеќе актуелни прашања од областа на царинското работење и барањата на деловната заедница и за истите разменија меѓусебни мислења.

Царинската управа ве известува дека во период од 30.11.2021 до 15.12.2021 година, можете да ги поднесувате и доставувате вашите Барања за полагање на прв дел (теоретски дел) од стучен испит за лиценциран застапник, во архивата на Царинска управа на адреса ул.„Лазар Личеноски“ број 13 Скопје или во архивите на Царинарниците во Скопје, Битола, Гевгелија, Штип и Куманово, на образец 01.30.00.ПЦ.005.02.-OБ.04.02, кој можете да го најдете на линкот најдолу во текстот.

Царинската управа Ве известува дека на ден 22.12.2021 година со почеток во  14:00 часот, во просторијата број 1 на Европскиот универзитет Скопје кој се наоѓа на бул. „Св.Климент Охридски“ број 68 (на трети кат) е закажано повторното полагање (поправен испит) за вториот дел од испитот –студија на случајот.

Директорката на Царинската управа, м-р Славица Кутиров денес беше домаќин на претставници од канцеларијата УСАИД - Економски развој, управување и раст на претпријатијата (USAID- EDGE) - раководителот на канцеларијата г-ѓа Јасминка Варналиева и г-ѓа Гордана Тошева, експерт за олеснување на трговијата.

Во врска со информациите изнесени во јавноста во однос на надлежностите на Царинската управа на Република Северна Македонија при контрола на влез и излез на возила и превозници кои вршат меѓународен слободен превоз на патници, како и за постапувањето по конкретниот случај, ве информираме за следното:

Во насока на навремено и транспарентно информирање на јавноста, Царинската управа проследува информација поврзана со автобуската несреќа што се случи на 23.11.2021 година во соседна Република Бугарија, во која изгоре автобус на превозникот Беса Транс – Скопје.

Службите на Царинската управа, Сектор за контрола и истраги и МВР, Оддел за криминалистичка полиција – Сектор за недозволена трговија со дрога оружје и опасни материи и СВР Скопје, во текот на вчерашниот ден спроведоа заедничка акција за откривање на недозволено производство и продажба на тутун, при што открија нелегален погон за производство на режан тутун на подрачјето на град Скопје.

На 17.11.2021 година во просториите на Царинската управа,директорката г-ѓа Славица Кутиров заедно со заменик директорот, г-дин Муарем Асани остварија средба со висок претставник од Британската амбасада, г-дин Сајмон Вудок, Офицер за врска за фискален криминал за Косово и Северна Македонија.

Во насока на продолжување на добрата соработка помеѓу Царинската управа на Република Северна Македонија и Корејската Царина, се одржа виртуелен состанок за отпочнување на Проект кој ќе го поддржи градењето на капацитетите на Царинската управа, особено во делот на е-трговијата и воедно ќе придонесе за воспоставување на баланс помеѓу олеснета и забрзана испорака на пратките и зголемена наплата на буџетските приходи од овој вид на трговија.

Директорката на Царинска управа м-р Славица Кутиров, вчера учествуваше на состанок организиран во рамките на иницијативата “Отворен Балкан”. Состанокот го предводеа заменик претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за европски прашања Никола Димитров, српскиот претседател Александар Вучиќ и албанскиот премиер Еди Рама, а присуствуваа и претставниците на стопанските комори, ресорните министерства за финансии, економија и земјоделство, како и претставници од  националните агенции за безбедност на храната и царинските и даночните управи од трите земји.