Во рамки на подготвителната мисија на тимот на Светска банка, кој работи на подготовка на проект за Олеснување на транспортот и трговијата во регионот на Западен Балкан, денес (25.09.2017год.), во просториите на Царинската управа, директорот м-р Ѓоко Танасоски  одржа состанок со високи претставници од тимот на Светска Банка, со цел да се разгледаат можностите за соработка.

Денес (21.09.2017 година) на свечена церемонија, што се одржа на граничниот премин Блаце, Амбасадата на САД, преку Програмата за контрола на извозот и граничната безбедност (EXBS) и Меѓународната програма за помош и обуки при водење кривични истраги (ICITAP), донираше опрема наменета за спречување на незаконско тргување со стоки.

Во насока на објективно и вистинито информирање на граѓаните, а во врска со деновиве актуелната тема, која се однесува на извоз на автобуси, Царинската  управа на Република Македонија информира дека на 20 јули 2017 година извршен е извоз за Казахстан на 5 нови автобуси со вкупна вредност од 777.975 евра.

Во текот на минатата недела откриени се неколку обиди за криумчарење, при што привремено се задржани девизи, делови за мобилни телефони и фалсификати. 

Ве информираме дека по извршената надградба на интернет мрежата на Царинската управа, нормализирана е состојбата со поврзување на надворешните корисници кон МАКЦИС системот. Доколку сепак имате проблеми со поврзување кон Системот за обработка на царински информации ве молиме користете ги следните IP адреси кои овозможуваат директен пристап:

Во насока на продлабочување на билатералната соработка, денес (15.09.2017 година) работна средба остварија директорот на Царинската управа м-р Ѓоко Танасоски и економскиот советник при Амбасада на Република Турција г-дин Бенјамин Кутлу.

Ве информираме дека поради надградба на интернет мрежа, ИТ услугите на Царинската управа ќе бидат во прекин, денеска 15 септември во периодот  од 16:30 до 18:30. 

Денес (14.09.2017 година) во амфитеатарот на Царинската управа, во насока на отворање на нови можности за комуникација и соработка со сите учесници во царинската постапка, се одржа работна средба на која присуствуваа голем број претставници од деловната заедница.

 

Директорот на Царинската управа м-р Ѓоко Танасоски учествуваше на работниот состанок што се одржа во понеделникот (11.9.2017 година) со претставниците на Групацијата на преработувачи на месо и производство на преработки од месо, во просториите на Стопанската комора на Македонија. 

Директорот на Царинската управа м-р Ѓоко Тансоски, денес (12.09.2017 година) оствари работна средба со претставници од Tекстилен кластер, предводени од Маријана Перковска – претседател и Наташа Сивевска - извршен дирекотор на Текстилниот кластер.