На 30 март 2018 година, во просториите на Царинската управа се одржа работна средба со цел запознавање со одредбите од новиот Предлог Закон за акцизи кој е во завршна фаза на усогласување. На состанокот присуствуваа производителите и увозниците на алкохолни пијалаци во Република Македонија.

На граничниот премин Деве Баир, царинските службеници спречија уште еден обид за шверц на наркотични дроги. Откриено е и спречено е криумчарење на околу 10 килограми марихуана.

Во текот на минатата недела, царинските службеници спречија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани цигари, пури, ножеви за пури, парфеми, девизи и уреди за системи за видео надзор.

Во период од 19 до 23 март, во просториите на Царинска управа се одржува работен состанок реализиран со поддршка на Проектот за регионален економски развој  финансиран од USAID.  

Во текот на минатата недела, царинските службеници спречија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани цигари, лекови, парфеми, тоалетни води, облека, обувки, ремени, девизи, читачи за патарини, опрема за тетовирање и фалсификати.

Во текот на минатата недела, царинските службеници спречија обид за нелегален влез на патници и повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани девизи, маслиново масло, црковни предмети, парфеми, цигари, компјутерски делови, водни пумпи и фалсификати.

Постапувајќи по констатирани неправилности, Царинската управа на Република Македонија, во месеците јануари и февруари 2018 година, до надлежните јавни обвинителства поднесе11 кривични пријави против 4 правни и 10 физички лица поради постоење на основано сомнение за сторени кривични дела “Неовластено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори“, „Криумчарење“, „Фалсификување исправа“„ и „Повреда на права од индустриска сопственост и неовластена употреба на туѓа фирма“.

Царинската управа постојано ги подобрува внатрешните процеси во работењето со цел заштита на финансиските интереси на Република Македонија, олеснување на меѓународната трговија со понатамошна модернизација на царинското работење и поедноставување на царинските постапки, одржување и унапредување на конкурентен економски амбиент, како и реализација на економските политики на Владата на Република Македонија.

Почитувани,

Царинската управа изготви листа на учесници за објавените термини.  Детални информации за листата на учесници на обуката можете да најдете на следните линкови:

Почитувани,

Царинската управа изготви листа на учесници на дополнителната обука закажана за првиот термин на 8 и 9 март.  Детални информации за листата на учесници и програмата на обуката можете да најдете на следните линкови: