На 12.06 и 13.06 во хотелот Хилтон се одржа дводневен состанок на Управната група за преземени обврски за безбедност во рамки на Берлинскиот процес. Состанокот го отворија г.Dominik Otway – заменик шеф на мисијата, претставник на British Embassy Skopje, Joanna West – директор на стратегијата за справување со организиран криминал на Министерство за внатрешни работи на Обединетото Кралство и Министерот за внатрешни работи г. Оливер Спасовски.

Почитувани,

Царинската управа ве известува дека почнувајќи од понеделник, 17 јуни 2019 година, новиот Систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД) за увозни постапки се става во функција во царинските испостави Куманово и Струмица. Сите увозни декларации почнувајќи од овој датум во наведените царински испостави задолжително треба да се поднесуваат во СОЦДАД.

На 11 јуни 2019 година, директорот на Царинската управа на Република Северна Македонија учествуваше на четвртиот неформален регионален Состанок на директорите на Царинските управи од Западен Балкан, што се одржа во Приштина, Косово.

На 12.06.2019 година во просториите на Царинската управа се одржа работен состанок помеѓу претставници на Царинската управа и заинтересираните учесници во извозната и увозната постапка кои работат со Едношалтерскиот систем за дозволи за увоз, извоз и транзит на стоки и тарифни квоти – EXIM.

Ве информираме дека денес (13.06.2019 година) направена е промена кај дозволите на Агенцијата за лекови и медицински средства (Е041, E050, I040, I041, I050) и Министерството за животна средина и просторно планирање (I020, E025, I025). Оваa промена се реализира на барање на институциите надлежни за нивно издавање.

Почитувани,

Царинската управа ве известува дека почнувајќи од понeделник, 17 јуни 2019 година, новиот Систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД) за увозни постапки се става во функција во царинските испостави Куманово и Струмица. Сите увозни декларации почнувајќи од овој датум во наведните царински испостави задолжително треба да се поднесуваат во СОЦДАД.

На 11 јуни 2019 година, директорот на Царинската управа на Република Северна Македонија учествуваше на четвртиот неформален регионален Состанок на директорите на Царинските управи од Западен Балкан, што се одржа во Приштина,Косово.

Царинската управа на Република Северна Македонија од 1 јуни 2019 година го пушти во продукција новиот систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД) во делот на извозните царински постапки.

Царинската управа на Република Северна Македонија информира дека состојбата на граничниот премин Ново село/Златарево со Република Бугарија е нормализирана, односно повторно се во функција патничкиот и товарниот сообраќај.

Почитувани корисници,

Од 1 јуни започнува со примена Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД) за што Царинската управа обезбедува поддршка на корисниците. Сите проблеми поврзани со неговото функционирање може да се пријават на следнава електронска пошта:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Заради ефикасна дијагностика и разрешување на проблемите, истите треба да бидат детално опишани, а по потреба придружени со приказ (принт скрин) од грешките.

Поддршка за корисници по поедини области:

регистрација на ЕО, тел. 02 3 29 39 16

Ѓорѓи Наумовски – бизнис проблеми, тел. 070/364-195

Драган Ивановски – бизнис проблеми, тел. 075/440-340
Никола Донев – бизнис проблеми, тел. 070/264-277
Дарко Митев – бизнис проблеми, тел. 075/365-244
Васко Цубалевски – регистрација на царински службеници, тел. 070/359-499
Коста Лазов – ИТ проблем, тел. 071/220-690

Вера Џугуманова, проблеми со гаранции, 02/3293953, 070/258-291
Весна Андоновска, проблеми со наплата, 02/3293971, 070/258-291

Татјана Паговска – Царинска управа, за лиценци и одобренија за застапување, тел. 070/340-045
Златко Попоски – Царинска управа, за одобренија за поедноставени постапки – локално царинење при извоз и увоз, тел. 070/219-506
Соња Филевска – Царинска управа, за постапки со економски ефект, тел. 070/733-211

Горан Јанчев – СНИО Гевгелија, тел. 078/370-950
Васе Кралев - СНИО Штип, тел. 071/395-321
Наташа Јакчулова - СНИО Битола, тел. 070/244-446
Билјана Петрушевска - СНИО Куманово, 070/369-677
Ирена Ангелова - СНИО Скопје, тел. 075/250-768
Тони Трајковски - СНИО Скопје, тел. 075/225-335

За поддршка на системот по 16:30 часот телефони за контакт: 071/248-156 и 02/3 293 972, 02/3 293 967 и електронска пошта Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. .

Напоменуваме дека за непречена примена на системот (успешна најава и потпишување во системот), регистрираните корисници треба да имаат точни податоци за:

  1. Електронска пошта (е-mail) преку која се ресетира лозинката за пристап;
  2. Името и презимето на физичкото лице треба да се идентични со податоците од дигиталниот сертификат, во двата дела од формата за регистрација. Препорака е овој податок да се копира од дигиталниот серификат;
  3. ЕДБ на правното лице во формата за регистрација треба да биде идентично со истиот податок во дигиталниот сертификат. Препорака е овој податок да се копира од дигиталниот серификат.

Благодариме на соработката.

Царинска управа