Царинската управа продолжува со презентациите на модулите во СОЦДАД од аспект на акцизното работење. Новиот Закон за акцизите (Службен весник на РСМ број 108/19, 143/19 и 225/19) ќе се применува од 01 јануари 2020 година со кој паралелно ќе започне и примената на СОЦДАД во делот за акцизи.

Ве информираме дека e завршена интервенцијата за миграција на EXIM системот на нова хардверска платформа и истиот е повторно во примена, а со тоа престанува и примената на хартиена постапка во EXIM. 

Царинската управа од 01.11.2019 година започна со презентации на модулите во СОЦДАД од аспект на акцизното работење. Новиот Закон за акцизите (Службен весник на РСМ број 108/19, 143/19 и 225/19) ќе се применува од 01 јануари 2020 година со кој паралелно ќе започне и примена на СОЦДАД во делот за акцизи. 

Во Службен весник на РСМ бр.225 од 31.10.2019 година, објавен е Закон за изменување и дополнување на законот за акцизите.

Со Одлука број 04-078600/19-0002 од 31.10.2019 година се утврдува распоред на работно време во царинска испостава Струмица во царинарница Гевгелија која ќе се применува во временскиот период од 01.11.2019 година до 31.03.2020 година. 

Скопје, 24.10.2019 – Денеска, со поздравно обраќање на директорот на Царинска управа Ѓоко Танасоски, министерката за финансии Нина Ангеловска и проректорот при Универзитет Св. Кирил и Методиј од Скопје Билјана Ангеловска, официјално беше затворена тридневната конференција ПИКАРД , организирана од Царинската управа на Република Северна Македонија, во соработка со Економскиот факултет при Универзитетот Свети Кирил и Методиј, а со поддршка од Светската царинска организација и Царината на Кореа. 

Директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски,генералниот секретар на Светската царинска организација Кунио Микурија и министерката за финансии Нина Ангеловска, во дворот на Царинската управа денеска засадија Дрво на мирот. Одбележувајќи ја 14. Конференција за партнерство во царинското истражување и развој - ПИКАРД, што годинава се одржува во Скопје, ова дрво ја симболизира посветеноста кон заедништвото во рамките на големото царинско семејство како и заложбата за натамошно развивање на досегашната плодна соработка.

Танасоски: Остануваме посветени на имплементација на стандардите на Светската царинска организација и создавање подобри услови во царинското работење и прекуграничната трговија 

Дигитализацијата на царинските постапки и поважните приоритети на Царинската управа денес беа презентирани пред претставници на IHEDN (Институт за високи студии за национална одбрана).

Како што беше најавено од 22 до 24.10.2019 година Царинската управа на Република Северна Македонија ќе биде домаќин на најзначајната конференција на Светската царинска организација – ПИКАРД (Партнерство во царинското истражување и развој), која ќе се одржи во хотелот Хилтон во Скопје. На конференцијата се очекуваат околу 200 гости од повеќе од 50 земји, царински експерти и академици кои ќе ги презентираат своите истражувачки трудови.