Директорот на Царинската управа, Ѓоко Танасоски учествуваше на првата работна онлајн средба по повод почетокот на реализација на проектот за новиот Национален едношалтерски систем (National Single Window Blueprint Project for North Macedoniа), во организација на канцеларијата на Меѓународната финансиска корпорација (International Finance Corporation-IFC), дел од групацијата Светска Банка.

Почитувани кандидати,

Комисијата за спроведување и полагање на стручен испит за лиценциран застапник ги разгледа вашите Барања за полагање на стручен испит за лиценциран застапник, при што констатира дека подолу наведените кандидати ги исполнуваат условите за полагање на стручен испит, предвидени во член 13 став 1 од Законот за вршење работи за застапување во царински постапки.

 

Списокот на кандидати кои ги исполнуваат условите и кои ќе го полагаат стручниот испит I дел (теоретски дел) на ден 16.11.2020 година

во 10:50 часот

 

р.б Презиме и имеМесто на раѓањеВреме на полагањелокација
1.ВЛАТКО СТОЈАНОВСКИСкопје10:50Просторија1
2.СТЕФАН АТАНАСОВСКИСкопје10:50Просторија1
3.МАРКО КАСАПОВСкопје10:50Просторија1
4.ДОБРИЦА ТРАЈКОВСКАКуманово10:50Просторија1
5.ТОДЕ ЛЕШКОСКИОхрид10:50Просторија1
6.ВЕСНА ЃОРГИЕВСКАСв. Николе10:50Просторија1
7.ВИДАН ТАСЕВСтрумица10:50Просторија1
8.ЉУПКА ПЕХЧЕВСКАШтип10:50Просторија1
9.МАРЈАН ПАЈДАКОВГевгелија10:50Просторија1

Кандидатите наведени во Списокот ги исполнуваат условите за полагање на стручен испит прв дел (теоретски дел). Полагањето започнува во 10:50 часот на Правниот факултет во Скопје

Сите кандидати на денот на денот на полагањето на испитот, со себе да носат лична карта заради нивна идентификација. Испитот ќе се спроведува согласно Протоколот прифатен од страна на главниот координативен штаб и тоа:

Доколку некој од кандидатите, пред почеток на испитот, има респираторни симптоми (покачена телесна температура, кашлица, отежнато дишење) да не присуствува на испитот, а го задржуваат правото да полагаат во некоја следна сесија.

Сите учесници (членови на комисија, кандидати за полагање, технички лица за спроведување на испитот и претставник од АЕК задолжително да носат заштитна опрема на денот на испитот и тоа: (респираторна маска ФФП2 или повисок стандард, хируршка маска за еднократна употреба, текстилна маска за повеќекратна употреба, свилена марама или шал, памучна марама или шал, бандана и слично) со која ќе биде покриен пределот на устата и носот од страна на сите учесници за цело времетраење на испитот.

Пожелно е кандидатите да бидат дојдени на договореното место (Правен факултет Скопје) 15-20 минути пред закажаниот термин, заради спроведување на формалностите.

Царинската управа го задржува правото на промена на предвидениот термин  за полагање на испитот за лиценциран застапник, во случај на настанување на непредвидени околности.

Решението за исполнети услови за полагање на стручен испит за лиценцирани застапници,  на секој кандидат,  ќе му биде врачено на денот на полагањето на испитот.

 

Напомена:

Оние кандидати кои кон Барањето за полагање на стручен испит за лиценциран застапник доставиле „Изјава за резултати“ од положен странски јазик (Statement of results), и не успеале да го обезбедат Сертификатот за положен странски јазик, испитот ќе го полагаат во некоја наредна сесија, така што во рокот кој ќе биде определен за пријавување, задолжително ќе треба да ги достават Сертификатите во копија заверена на нотар.

Почитувани кандидати,

Царинската управа ве известува дека до денес (09.11.2020 година), можете да ги поднесувате вашите Барања за полагање на стручен испит за лиценциран застапник/Пријави за повторно полагање на стручен испит за лиценциран застапник, во архивата на Царинска управа на адреса ул.„Лазар Личеноски“ број 13 Скопје или во архивите на Царинарниците во Скопје, Битола, Гевгелија, Штип и Куманово, на образец 01.30.00.ПЦ.005.02.-OБ.04.02.

Со ова известување ве информираме дека полагањето на стручниот испит за лиценциран застапник ќе се одржи на ден 16.11.2020 година со почеток во 10:50 часот на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје (бул. „Гоце Делчев“ број 9 б).

Значи овој термин (16.11.2020) е закажан за кандидати кои во определениот рок се пријавиле да го полагаат стручниот испит за лиценциран застапник (теоретски дел) како и кандидати кои повторно го полагаат овој испит (оние кои претходно не го положиле испитот).

Сите кандидати на денот на денот на полагањето на испитот, со себе да носат лична карта заради нивна идентификација.

Испитот ќе се спроведува согласно Протоколот прифатен од страна на главниот координативен штаб и тоа:

Доколку некој од кандидатите, пред почеток на испитот, има респираторни симптоми (покачена телесна температура, кашлица, отежнато дишење) да не присуствува на испитот, а го задржуваат правото да полагаат во некоја следна сесија.

Сите учесници (членови на комисија, кандидати за полагање, технички лица за спроведување на испитот и претставник од АЕК задолжително да носат заштитна опрема на денот на испитот и тоа: (респираторна маска ФФП2 или повисок стандард, хируршка маска за еднократна употреба, текстилна маска за повеќекратна употреба, свилена марама или шал, памучна марама или шал, бандана и слично) со која ќе биде покриен пределот на устата и носот од страна на сите учесници за цело времетраење на испитот.

Пожелно е кандидатите да бидат дојдени на договореното место (Правен факултет Скопје) 15-20 минути пред закажаниот термин, заради спроведување на формалностите.

Царинската управа го задржува правото на промена на предвидениот термин  за полагање на испитот за лиценциран застапник, во случај на настанување на непредвидени околности.

 

 

Заврши дводневната меѓународна конференција за Едношалтерски систем и размена на податоци во Западен Балкан која се оддржува по трет пат и истата беше организирана од страна на Царинската управа на Република Северна Македонија заедно со УНЕЦЕ.

Царинската управа на Република Северна Македонија во текот на вчерашниот ден пред Основното јавно обвинителство во Велес поднесе кривична пријава против правно лице со седиште во Велес и против одговорното лице во правното лице со иницијали Б.А., поради основано сомневање дека е сторено кривично дело „Избегнување на плаќање на акциза“, што е казниво по член 279-б став 3 и став 5 во врска со став 1 од Кривичниот законик. 

 

Почитувани кандидати,

Царинската управа Ве известува дека Уверенијата за положен стручен испит за  лиценциран застапник, за кандидатите кои полагаа на ден 02.11.2020 година се изготвени. Сите кандидати кои го положија испитот можат да дојдат во просториите на Царинска управа  ул.„Лазар Личеноски“ број 13 Скопје (стара зграда) на I спрат во Одделени за царински и даночни постапки соба бр.8 , секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот, започнувајќи од 06.11.2020 до 16.11.2020.

Исто така, Ве известуваме дека Уверенијата може во ваше име или во име на повеќе кандидати да ги подигне и друго лице.

Доколку некои од кандидатите се спречени да дојдат во просториите на Царинска управа или не можат да обезбедат друго лице кое во нивно име ќе го подигне Уверението за положен испит, потребно е да испратат електронска порака на адреса Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите., а Уверенијата ќе им бидат доставени на домашна адреса наведена во пријавата. 

Директорот на Царинската управа учествуваше на завршната конференција на заедничкото претседавање на Република Северна Македонија и Република Бугарија со Берлинскиот процес за Западен Балкан, која се одржа онлајн на 05.11.2020 година. На состанокот присутствуваа министрите за економија на земјите од регионот, високи владини претставници и претставници на ЕУ.

Директорот на Царинската управа, Ѓоко Танасоски ќе учествува во работата на состанокот на министрите за економија што ќе се одржи 05.11.2020 година, како дел од завршната конференциј по повод претседавањето на Република Бугарија и Република Северна Македонија со Берлинскиот процес за Западен Балкан. Тема на состанокот е презентација на постигнатите резултати во рамки на Повеќегодишниот акциски план за Регионална економска област и разгледување на новите ицијативи за заедничка соработка на државите од Западен Балкан, особено во делот на прекуграничната е-трговија.

Изминативе месеци Република Северна Македонија и Република Бугарија заеднички претседаваат со Берлинскиот процес за Западен Балкан во 2020 година. Спроведената иницијатива за заедничкото претседателство со земја членка на ЕУ е позитивен знак за нашата земја, како кандидат за членство во ЕУ со јасно испраќање порака дека сме посветени на регионалната соработка и добрососедските односи и дека одговорно работиме на нашето придвижување кон ЕУ. Царинската управа на Република Северна Македонија како претседавач на ЦЕФТА Поткомитетот за царини и потекло на стоки беше активно вклучена во изработката на новиот Акциски план за Западен Балкан што ќе биде усвоен и претставен на 05.11.2020 година.

Почитувани,

Царинската управа ве известува дека одржа онлајн дополнителни обуки за две групи пријавени учесници, додека обуката за третата група е во тек.

Од 2.11.2020 година (понеделник) започнува дополнителната обука за последната група пријавени учесници (листата на учесници може да ја најдете тука)

Доколку некој од наведената листа не биде контактиран задолжително да се пријави на следната адреса Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Бидејќи ова е последна дополнителна обука која се организира во овој период, потребно е оние пријавени учесници кои не се контактирани од одделението за обуки да се пријават на горенаведениот мејл. Доколку не се пријават  ќе се смета дека се откажале од учество на дополнителните обуки.

Заради поголема ефикасност на обуките ги охрабруваме сите пријавени учесници да постават прашања во врска со секојдневното работење. Прашањата може да се достават по електронска пошта на следната адреса Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Царинската управа го задржува правото за измена на предложените термини, за што учесниците ќе бидат навремено известени.

Царинската управа на Република Северна Македонија во соработка со Економската комисија на Обединетите нации за Европа (UNECE) и Светска Банка на 27-28.10.2020 ќе биде домаќин на третата годишна конференција за Едношалтерски систем за размена на податоци на која учество земаат високи претставници од земјите од Западен Балкан и меѓународните организации кои помагаат во спроведувањето на олеснување на трговијата на Западен Балкан. (ОН, Светска Банка, ЦЕФТА и ЕУ)