Денес директорката на Царинската управа г-ѓа Славица Кутиров и замeник директорот г. Муарем Асани остварија работна средба со Министерот за информатичко општество и администрација, г. Адмирим Алити. 

На состанокот беа опфатени повеќе теми од заеднички интерес на двете институции. Истакнато беше дека од клучно значење за ефикасно извршувањето на услугите кон граѓаните и деловните субјекти е меѓусебното поврзување и користење на регистрите и базите на податоци меѓу државните органи и институции. Присутните на состанокот дискутираа за понатамошните активности во однос на интеграција на Царинската управа со Националниот регистар на граѓани и воведување на заеднички ИД идентификатор за физички лица, за воведувањето на централна база на национални регистри, но и за предизвиците поврзани со реформите и вработените во јавната администрација.

Присутните изразија посветеност за продолжување на блиската комуникација и соработка, а со цел зголемување на ефикасноста на дигиталните услуги за економските оператори и граѓаните.

 

1
1
2
2
3
3
Previous Next Play Pause
1 2 3