Царинските инспектори од  Одделението за истраги - Сектор за контрола и истраги при Царинска управа во соработка со Министерството за внатрешни работи.

На граничен премин Блаце пронајдоа 42 паковки со околу 20 килограми марихуана. На 21 март 2017 годинa околу 10:30 часот, на влез во Република Македонија на граничниот премин Блаце се пријавило патничко возило со македонски регистарски таблички, управувано од македонски државјанин.

Ford003

При прегледот на возилото, во задните врати на комбето помеѓу лимот и тапацирот, поточно во левата и десната задна врата, под тапацирот на левото и десното задно крило и во внатрешноста на моторот биле пронајдени 42 пакувања, со вкупна тежина од  околу 20 килограми. Сите паковки биле наполнети  со растителна материја која при тестирање со тестер за дрога NIK добиени се индикации дека се работи за марихуана.

Ford046

Сите изготвени документи, дрогата и лицето се предадени на службени лица од Министерството на внатрешни работи за понатамошна постапка.