Почитувани,

Согласно препораката на Владата на Република Северна Македонија за неодржување на јавни масовни собири, Царинската управа ги одложи закажаните дополнителни обуки за царински застапници, што требаа да се одржат во март, април и мај.

Царинската управа ве известува дека започнува со организирање на онлајн обука за првата група на пријавени учесници што ќе се одржи од 06.-09.10.2020 година. Обуката ќе се одржи според следниот распоред што може да го најдете на следниот линк:

Распоред со теми на обуката

Учесниците кои треба да ја посетуваат обуката во овој термин, се наведени во листа која може да ја најдете на следниот линк:

Листа на учесници Термин 1 Online

Напоменуваме дека сите учесници ќе бидат контактирани од Одделението за обуки преку електронска пошта (на адресата која е оставена како контакт во Пријавата за дополнителна обука)

Доколку некој од наведената листа не биде контактиран задолжително да се пријави на следната адреса Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Во случај на било какви измени во врска со дополнитената обука, учесниците ќе бидат известени по електронска пошта.

За останатите термини за одржување на дополнителните обуки и листите со учесници, учесниците ќе бидат дополнително информирани. 

Врз основа на Законот за користење и располагање со стварите во државна сопственост и со стварите во општинска сопственост  („Службен весник на РМ“ бр. 78/15, 106/15, 153/15, 190/16, 21/18 и „Службен весник на РСМ“ бр. 101/19 и 275/19), Законот за процена („Сл. весник на РМ” бр. 115/10, 158/11, 185/11, 64/12, 188/14, 104/15, 153/15, 192/15и 30/16), Одлуката за продажба на движни ствари – моторни возила бр. 44-6185/1 од 22.06.2020 година („Сл. весник на РСМ” бр. 169/20), донесена од Владата на Република Северна Македонија

                                                             Царинската управа на Република Северна Македонија

                                     ул.Лазар Личеноски бр.13, 1000 Скопје, Република Македонија објавува

 

                                                                                    ОГЛАС БР. 1/2020

                                                                                                   ЗА

                                                    ПРОДАЖБА НА ДВИЖНИ СТВАРИ – МОТОРНИ ВОЗИЛА

 

              

Р.брМарка/Тип на возилоРегистарски ознакиБрој на шасијаБрој на моторот

Боја на каросерија

Боја на каросерија

Год. производство

Работна зафатнина на мотор

Cm3

Сила на мотор KWПoчетна цена без  ДДВ
1Landrover FrelanderSK-808-МLSALLNABG22A23624225K4F/N64223407бела2002249713016.600,00
2Opel FronteraSK-5830-AKWOLO6BG762V50256Y22DTH17B97041зелена200221728519.990,00
3Skoda FelicijaSK-1225-ARTMBEHH61317358309AEF368377бела200118914710.500,00
4Skoda FelicijaSK-346-NCTMBEHH61317357169AEF368386бела20011891475.600,00
5Seat InkaSK-685-KNWDB9046131R7656181Y894915бела200118964711.290,00
6Lada NivaSK-267-SPXTA2121408130138621214/9233286бела2008169059,512.850,00
7Lada NivaSK-254-SPXTA2121408190131821214/9233426бела2008169059,512.850,00
8Skoda FelicijaSK-5746-AKTMBEHH61317358584AEF/368572бела20011891477.800,00
9Lada NivaSK-1395-ADXTA2121408190467321214/9242037бела2008169059,512.850,00
10Skoda FelicijaSK-564-ЈVTMБEHH613Y7304740AEF351843бела200018914710.500,00
11Skoda FelicijaSK-549-КPTMBEHH61315351170AEF368508бела200118914710.500,00
12Skoda FelicijaSK-968-КNTMBEHH61317357012AEF/358334бела200118914710.500,00
13Skoda FelicijaSK-769-SITMVENN61315349261AEF/367695бела200118914710.500,00
14Opel AstraSK-871-MUWOLQTGF6935031167R18A1-2046851темно плава20021995749.400,00
15Lada NivaSK-753-SOXTA2121408130453121214/9241542бела2008169059,512.850,00
16Volksvagen TouaregSK-348-ОМWVGZZZ7LZ5D021664BAC/031557црнa2004246112823.270,00
17Skoda OktavijaSK-872-TFTMBKS21Z682120252BXE938717металик сива200818967715.430,00
18Lada NivaSK-268-SPXTA2121408190467521214/9241793бела2008169059,512.850,00
19Skoda FelicijaSK-026-LOTMBEHH61317358587AEF368580бела200118914710.500,00
20Lada NivaSK-754-SОXTA2121408190455421214/9241540бела2008169059,512.850,00
21Seat InkaSK-686-КNWDB9046131R7656191Y894921бела200118964711.290,00
22Skoda FelicijaSK-132-NMTMBEHH613Y0269011AEF367741темна зелена20011891475.800,00
23Skoda FelicijaSK-876-MCTMBEHH613Y5280197AEF351990темна зелена20001891478.200,00
24Opel FronteraSK-520-МGWOLO6BG762V502587Y22DTH17C10708бела200221728519.990,00
25Lada NivaSK-748-SОXTA2121408190454621214/9241820бела2008169059,512.850,00
26Skoda FelicijaSK-719-КNTMBEHH61315349357AEF368021темна плава200118914710.500,00
27Opel AstraSK-435-МPWOLOTGF6935029593Y20DTH17D63505сина20021995748.200,00
28Skoda FelicijaSK-713-NATMBEHH61317358419AEF368551бела20011891477.400,00
29Skoda FelicijaSK-561-JVTMBEHH613Y7301087AEF352463темна зелена20011891477.400,00
30Mazda 121SK-886-OHJCMBXXBAJBTA47683JJATA47683црвена19961324 7.400,00
31Skoda FabijaSK-025-LOTMBPH16Y2234533130AZE052854бела20021,4448.000,00
32Opel KomboSK-356-NCWOLOXCF0633008859Y17DTL/0550500оторена плаво200216864812.780,00
33Peugeot BoxerSK-290-МFVF3233J421588103810FZ1R0348368бела200024468720.000,00
34Lada NivaSK-251-SPXTA2121408190138321214/9233285бела2008169059,512.850,00
35Skoda FelicijaSK-134-NMTMBEHH613Y5280220AEF351322темна зелена20001891479.200,00
36Opel AstraSK-960-МDWOLOTGF6935030565Y20DTH17D65126сина200219957410.800,00
37Lada NivaSK-395-SPXTA2121408190102021214/9234082бела2008169059,512.850,00
38Mazda 6SK-9038-ALJMZGY19R201166319RF/87328металик плава2004199810015.400,00
39Volkswagen TransporterSK-056-ОLWV2ZZZ7HZ5H008558AXB050700  бела20041,97711.800,00
40Audi A6SK-957-OHWAUZZZ48Z1N106961APU085172црнa20011781/17.800,00
41Skoda FelicijaSK-7724-ALTMBEHH61315349218AEF367916бела20011891479.000,00
42Skoda FelicijaSK-132-LDTMBEHH61315349218AEF/368425бела20011891479.400,00
43Skoda FelicijaSK-129-LDTMBEHH61317358292AEF368371бела200118914710.500,00
44RoverSK-836-MSSARREHWPMXD43453914K2FL29237955темно зелена19991396/8.000,00
45Skoda FelicijaSK-165-MK

SK890803/01

AEF2790212сива/1289436.200,00
46Skoda FelicijaSK-566-JVTMBEHH613Y5280150AEF/351769бела200018914710.500,00
47Skoda FelicijaSK-563-JVTMBEHH313Y5281070AEF352023темна зелена200018914710.500,00
48Volkswagen GolfSK-965-RPWVWZZZ1JZ5D000467ATD/671878бела200418917412.500,00
49Skoda FelicijaSK-562-JVTMBEHH613Y528147AEF351856бела200018914710.500,00
50Skoda OktavijaSK-873-TFTMBPKS21ZX82120142BXE 939524металик сива200818967715.430,00
51Skoda FelicijaSK-969-КNTMBEHH61317387162AEF368342бела200118914710.500,00
52Skoda FelicijaSK-144-LDTMBEHH61317358588AEF368577бела200118914710.500,00
53Skoda FelicijaSK-964-КNTMBEHH61315849231AEF367711бела200118914710.500,00
54Zastava YugoSK-694-TGVX1145AOOO1065447128А0641557405црвена20001,1407.500,00
55Skoda FelicijaSK-143-NMTMBEHH614X0106564AEF267713црвена199918914710.500,00
 56Skoda FelicijaSK-653-NTTMBEHH613757019AEF368318бела200118914710.500,00
57Skoda FelicijaSK-725-КNTMBEHH61315349398AEF367946бела200118914710.500,00
58Skoda FelicijaSK-509-LRTMVEHH61317357017AEF368335бела19991891475.000,00
59Mercedes BenzPG -4647-BWDB6693621N018072WDB6693621N018072бела///15.000,00
60Landrover FrelanderSK-787-МLSALLNABG22A23785025K4F/N64227637бела2002249713016.600,00
61Skoda FelicijaSK-679-NATMBEHH61317358319AEF368550бела200118914710.500,00
 Вкупна пoчетна цена без ДДВ700.120,00
 1. Продавач на движни ствари – моторни возила е Министерство за финансии,Царинска управа на Република Северна Македонија
 2. Предмет на продажба се движни ствари – моторни возила и тоа: вкупно 61 моторн патничко возило, по принципот видено-понудено-купено.
 3. Право на учество на јавното наддавање имаат сите заинтересирани правни лица кои ги исполнуваат условите од Огласот и кои поседуваат Дозвола за собирање, третман или преработка на отпад согласно член 72 од Законот за управување со отпад со впишана шифра 16.01.04 кои се однесуват на искористени возила согласно Листата на видови на отпад (Сл.Весник на РМ бр.100/05) и Правилникот за мерките за заштита на животната средина кои мораат да ги преземат производителите, сопствениците и субјектите кои постапуваат со искористени возила, нивните компоненти, материјали, целите и роковите за нивно постигнување и начинот и условите за складирање, формата и содржината на образецот за известување како и начинот на водење на евиденцијата (Службен весник на Република Македонија "бр.108/09 и 164/10).
 4. Рок за поднесување на пријавите за учество на електронското јавното наддавање е до 31.07.2020 година, заклучно до 23:59 часот.
 5. Јавното наддавање ќе се врши електронски на следната интернет адреса http://e-aukcii.finance.gov.mk, на ден 10.08.2020 годинапонеделник  со почеток во 10:00 часот.
 6. Пријавата за учество на јавното наддавање заедно со податоците и доказите утврдени во овој оглас се прикачуваат во електронскиот систем за јавно наддавање на Министерството за финансии.

-           Податоците и доказите утврдени во овој оглас заедно со пријавата треба да бидат скенирани во еден pdf документ и истиот се прикачува при пријавувањето и тоа во делот „Изјава”.

-           Банкарската гаранција се скенира во pdf документ и се прикачува при пријавувањето и тоа во делот „Банкарска гаранција”.

-           Eдинствено банкарска гаранција за сериозност на понудата се доставува и во оригинал по пошта на адреса на Царинска управа или директно во просториите на архивата на Царинска Управа ул. „Лазар Личеноски” бр. 13, 1000 Скопје, во затворен плик на кој е наведен бројот на огласот и е назначено: „за Комисија за  располагање со недвижни и движни ствари сопственост на Република Македонија – корисник Царинската управа на Република Северна Македонија.

-         Рокот за доставување  на   оригиналната банкарска гаранција за сериозност на понудата  и прикачувањето на пријавата со задолжителната документација скениерани во pdf на интернет страната   http://e-aukcii.finance.gov.mk за учество на јавното наддавање е најдоцна до 31.07.2020 година.

 1. Јавното наддавањеза продажбата на движните ствари – моторни возила, ќе се изврши заедно, по пат на електронско јавно наддавање, преку електронскиот систем за јавно наддавање со кој управува и оперира Министерството за финансии - Управа за имотно правни работи, со проценета вредност, утврдена согласно Процената од Бирото засудски вештачења на Република Северна Македонија, бр.СВ/ЕL V 37/19 од 19.08.2019 година, во која е проценета вкупна вредност на движните ствари во износ од 700.120,00 денари.
 1. Почетна цена на електронското јавно наддавање претставува вкупната проценета вредност на движните ствари и истата изнесува 700.120,00 денари.
 1. Задолжителна документација за учество на јавното наддавање е:

9.1. Пријава пополнета со сите предвидени податоци, со датум не постар  од шест месеци, со потпис од одговорното лице и печат од правното лице, електронски во pdf

9.2. Критериум за утврдување на способност на понудувачот:

-         потврда дека не е отворена постапка за стечај од надлежен орган;

-         потврда дека не е отворена постапка за ликвидација од надлежен орган;

-         потврда за платени даноци, придонеси и други јавни давачки од надлежен орган;

-         потврда дека со правосилна пресуда не му е изречена прекршочна санкција

-         забрана за вршење на професија, дејност или должност, односно привремена забрана за вршење одделна дејност.

9.3. Техничка опременост на правните лица:

-           Доказ за поседување на минимум 2 (две) возилa, (камион - авто дигалка со Грејфер),

 (сообраќајна дозвола за горенаведените возила)

9.4. Доказ за идентитет:

- Тековна состојба од подносителот на пријавата издадена од Централен регистар на РСМ, со датум на издавање не постар од шест (6) месеци, поднесена електронски во pdf формат заверена со  потпис и печат од одговорното лице со назнака „верно на оригиналот”;

9.5. Дозволи од надлежен орган кои треба да се приложат:

-         Дозвола за вршење на дејност складирање, третман и/или преработка на отпад опишана во точка 3 од оваа објава,

-         Дозвола за вршење на дејноста за собирање и транспортирање на комунален и други видови на неопасен отпад,

9.6. Изјава со која се обврзува дека ако биде избран за најповолен понудувач, во рок од 5 дена од приемот на известувањето за избор ќе пристапи кон склучување Договор за продажба, поднесена електронски во pdf формат со потпис и печат од одговорното лице;

 9.7. Изјава – Прилог бр. 2 со која подносителот на пријавата изјавува дека ги  прифаќа и е запознаен со условите од Огласот за јавно наддавање

9.8. Банкарската гаранција е за сериозност на понудата и треба да е издадена од банка. Во висина е од 2% (14,002,00) од проценетата вредност на движната ствар и е со рок на важност најмалку 60 дена сметајќи од денот предвиден како краен рок за поднесување на пријавите. Банкарската гаранција за сериозност на понудата на најповолниот понудувач му се враќа веднаш по записничкото примопредавање на движните ствари – моторни возила, а на останатите подносители на пријава се враќа во рок од 15 дена од јавното наддавање. Царинска управа ќе ја реализира банкарската гаранција за сериозност доколку најповолниот понудувач не го склучи понудениот договорот за продажба, не ги превземе на време и не направи записничко примопредавање на движните ствари – моторни возила во предвидениот рок.

-Задолжителните документите не смеат да бидат постари од 6 месеци.

 1. Постапката за избор на најповолен  понудувач ја спроведува Комисија за  располагање со недвижни и движни ствари сопственост на Република Северна Македонија, формирана со решение од директорот на Царинската управа.
 1. Комисијата нема да даде корисничко име и шифра за учество на јавното наддавање, за понудувач кој:

-         поднел пријава за која Комисијата ќе утврди дека е некомплетна – непополнета, без соодветната задолжителна докуметација предвидена во овој оглас,

-          има неплатени долгови кон ЦУ.

 1. Јавното наддавање е електронско и ќе се одвива на следниот начин:

-          Подносителите на пријави е потребно да се пријават на огласот објавен на страната на Министерството за финансии, да ги испратат личните податоци и документи потребни за регистрација во системот, како и точна e-mail адреса со која се регистрирале во системот http://e-aukcii.finance.gov.mk, за да може Комисијата да го одобри нивното учество во јавното наддавање;

-          На подносителите на пријави кои се комплетни и навремени согласно овој оглас, Комисијата преку e-mail  им доставува корисничко име и шифра за учество на јавното наддавање, а на подносителите на пријавите кои доставиле некомплетна – непополнета, без соодветната задолжителна докуметација и докази предвидени во овој оглас, им доставува известување (по електронски пат) со образложение дека нема да учествуваат на јавното наддавање;

-          Подносителите на пријави кои од Комисијата ќе добијат корисничко име и шифра за учество на јавното наддавање, на денот на спроведување на јавното наддавање се регистрираат на интернет страницата http://e-aukcii.finance.gov.mk со корисничкото име и шифрата за учество на јавното наддавање, по што имаат право на учество на јавното наддавање;

-          Електронското јавно наддавање ќе се одржи доколку на огласот се пријавил и само еден учесник кој ги исполнува условите од огласот и ја прифати  почетната цена;

-          Во првите пет минути од јавното наддавање учесниците можат да ја прифатат односно зголемуваат почетната цена;

-          Јавното наддадавање продолжува неограничено се додека во временски интервал од две минути има нова понуда;

-          Доколку во првите пет минути од јавното наддавање не е прифатена понудата, односно не е дадена повисока понуда од учесникот на јавното наддавање, почетната цена на продажбата се намалува за 2% по што учесниците на јавното наддавање повторно ќе имаат можност да ја прифатат, односно зголемуваат, без притоа да се ограничува минималниот чекор на зголемување. Доколку во истекот на последните две минути од вторите пет минути од јавното наддавање од страна на учесниците е прифатена понудата, односно дадена е повисока понуда, крајниот рок за завршување на јавното наддавање се продолжува за уште две минути, а ќе заврши кога за период од следните две минути нема дадено нова понуда. Доколку во времетраење од пет минути повторно нема понуда, почетната цена на продажбата повторно се намалува за 2% од проценета вредност;

-          За најповолен понудувач се смета учесникот на јавното наддавање кој понудил последна цена која претставува највисока цена за продажба на движната ствар – моторни возила.

-          Комисијата по завршувањето на јавното наддавање изготвува Записник за спроведеното јавно наддавање од електронскиот систем кој се доставува до сите учесници на јавното наддавање и Извештај за текот на јавното наддавање.

-          Учесниците на јавното наддавање имаат право на приговор само по однос на постапката на јавното наддавање, во рок од три дена од одржувањето на јавното наддавање до Комисијата која одлучува по приговорот со решение, во рок од пет дена од приемот на приговорот.

-          Против решението од Комисијата може да се изјави жалба до Државната комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен.

13. Услов за преземање на движните ствари – моторни возила од страна на  избраниот најповолен понудувач е по уплата на паричните средства постигнати на јавното наддавање.  Доставата на уплатата на паричните средства се извршува непосредно пред потпишување на Договорот за продажба.

14. Рокот за подигање на предметите изнесува 40 дена од потпишување на договорот за купопродажба. Доколку во наведениот рок не се преземат движните ствари – моторни возила ќе се смета дека купувачот се откажал од предметите на продажбата и уплатената банкарска гаранција за учество  нема да му се врати.

15. Сите трошоци во врска со преземањето на движните ствари – моторни возила од плацовите на Царинската управа паѓаат на товар на купувачот.

16. Контакт лице за информации:

-    Башким Ќамили, 072 276 314,  Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Пријава за учество на јавно наддавање

Изјава

  

  

  

Врз основа на Законот за користење и располагање со стварите во државна сопственост и со стварите во општинска сопственост  („Службен весник на РМ“ бр. 78/15, 106/15, 153/15, 190/16, 21/18 и „Службен весник на РСМ“ бр. 101/19 и 275/19), Законот за процена („Сл. весник на РМ” бр. 115/10, 158/11, 185/11, 64/12, 188/14, 104/15, 153/15, 192/15и 30/16), Одлуката за давање во закуп објекти на граничните премини за патен сообраќај бр. 45-10993/1-19 од 14.01.2020 година („Сл. весник на РСМ” бр. 14/20), Одлуката за давање во закуп објекти на граничните премини за патен сообраќај бр. 45-11072/1-19 од 14.01.2020 година („Сл. весник на РСМ” бр. 14/20) и Одлуката за давање во закуп објекти на граничните премини за патен сообраќај бр. 44-2334/1 од 07.04.2020 година („Сл. весник на РСМ” бр. 94/20), донесени од Владата на Република Северна Македонија

                                             Царинската управа на Република Северна Македонија

                                 ул.Лазар Личеноски бр.13, 1000 Скопје, Република Македонија објавува

 

                                                                                    ОГЛАС број 1/2020

                                                                                                 ЗА

                                            ДАВАЊЕ ВО ЗАКУП ОБЈЕКТИ НА ГРАНИЧНИТЕ ПРЕМИНИ

 

Прва објава

А. Објекти од траен карактер кои се даваат во закуп за дејности:

А.1. царинско застапување

Реден бројГраничен преминОбјект бројПовршина (м2)

Катастарска општина (КО)

Имотен лист (ИЛ)

Катастарска парцела

Адреса, број на зграда/друг објект, влез/кат и број на посебен/заеднички дел, намена и внатрешна површина

Почетна висина на месечна закупнина -05% од Проценета  вредност

(МКД без ДДВ)

Банкарска гаранција за сериозност-

2% од  проценетата вредност

(МКД без ДДВ)

Минимален износ на банкарска гаранција за обврски од договор

(МКД без ДДВ)

Ден и час  на јавното наддавање
12345678910
1Богородица4515

КО Богородица,     ИЛ

18286, КП 2848/1

Побиен камен

Дел од бр.1 – 718м2

влез 1, ПР ,  бр. на заеднички дел  0,

намена ДП

6.044,00

24.177,00

100.000,00

29.06.2020 г

08:30

2Богородица5425

КО Богородица,

ИЛ 18286, КП 2848/1

Побиен камен

Дел од бр.1 – 579м2

влез 1,

К 1,

бр. на заеднички дел  0,

намена ДП

7.633,0030.534,00100.000,00

29.06.2020 г

09:30

3Меџитлија6823

КО Лажец,                        ИЛ 438, КП 384/3

Драгошница,

Дел од бр. 1 – 104м2,

влез 1,

приземје,

намена ДП

10.021,0040.083,00

80.000,00

29.06.2020 г

10:30

4Блато7516КО Баниште,              ИЛ 206,  КП 640/1

ГП Блато,

Дел од бр. 2- 100м2,

влез 001,

кат приземје,

бр. на заеднички дел 000,

6.764,0027.056,00

40.000,00

29.06.2020 г

11:30

5Ќафасан9819,00КО Радожда,         ИЛ 686, КП 2577

Локов,

Дел од 423м2 бр. 1,

влез 1,

кат 01

2.407,00

9.628,0080.000,00

29.06.2020 г

12:30

6Ќафасан998,00КО Радожда,         ИЛ 686, КП 2577

Локов,

Дел од 423 м2, бр. 1,

влез 1,

кат 01

1.290,005.160,0080.000,00

29.06.2020 г

13:30

7Ќафасан

106

18,70

КО Радожда,         ИЛ 686, КП 2577

Локов,

Дел од 423 м2,  бр. 1,

влез 1,

кат 01

9.273,0037.093,0080.000,00

29.06.2020 г

14:30

           

 

А.2. Осигурување лица и возила

Реден бројГраничен преминОбјект бројПовршина (м2)

Катастарска општина (КО)

Имотен лист (ИЛ)

Катастарска парцела

Адреса, број на зграда/друг објект, влез/кат и број на посебен/заеднички дел, намена и внатрешна површина

Почетна висина на месечна закупнина -05% од Проценета  вредност

(МКД без ДДВ)

Банкарска гаранција за сериозност-

2% од  проценетата вредност

(МКД без ДДВ)

Минимален износ на банкарска гаранција за обврски од договор

(МКД без ДДВ)

Ден и час  на јавното наддавање
12345678910
1Свети Наум705КО Љубаништа ИЛ 17 КП 2263СВ. Наум Дел од Згради во останато стопанство 450 м2,  влез 1      кат ПР2.429,009.715,0030.000,00

29.06.2020 г

15:30

2Блато7616КО Баниште,              ИЛ 206,  КП 640/1

ГП Блато,

Дел од бр. 2-100м2,

влез 001,

кат приземје,

бр. на заеднички дел 000,

6.764,0027.056,0040.000,00

29.06.2020 г

16:30

3Табановце10412КО Табановце ИЛ 17784  КП 938Горни ливади Дел од 122 м2 број на објект 1, намена посебен дел од зграда  Е4, влез 1 кат ПР број 1, намена на посебен дел  ДП4.132,0016.530,00100.000,00

30.06.2020 г

08:30

4Ќафасан

105

8,00КО Радожда,         ИЛ 686, КП 2577

Локов,

Дел од 423 м2, бр. 1,

влез 1,

кат 01

3.748,0014.992,0080.000,00

30.06.2020 г

09:30

 

 

А.3. Угостителска дејност

Реден бројГраничен преминОбјект бројПовршина (м2)

Катастарска општина (КО)

Имотен лист (ИЛ)

Катастарска парцела

Адреса, број на зграда/друг објект, влез/кат и број на посебен/заеднички дел, намена и внатрешна површина

Почетна висина на месечна закупнина -05% од Проценета  вредност

(МКД без ДДВ)

Банкарска гаранција за сериозност-

2% од  проценетата вредност

(МКД без ДДВ)

Минимален износ на банкарска гаранција за обврски од договор

(МКД без ДДВ)

Ден и час  на јавното наддавање
12345678910
1Табановце10137КО Табановце ИЛ 17784  КП 938Горни ливади Дел од 122 м2 број на објект 1, намена посебен дел од зграда  Е4, влез 1 кат ПР број 1, ДП8.804,0035.217,00100.000,00

30.06.2020 г

10:30

 

А.4. Менувачко работење

Реден бројГраничен преминОбјект бројПовршина (м2)

Катастарска општина (КО)

Имотен лист (ИЛ)

Катастарска парцела

Адреса, број на зграда/друг објект, влез/кат и број на посебен/заеднички дел, намена и внатрешна површина

Почетна висина на месечна закупнина -05% од Проценета  вредност

(МКД без ДДВ)

Банкарска гаранција за сериозност-

2% од  проценетата вредност

(МКД без ДДВ)

Минимален износ на банкарска гаранција за обврски од договор

(МКД без ДДВ)

Ден и час  на јавното наддавање
12345678910
1Табановце10210КО Табановце ИЛ 17784  КП 938Горни ливади Дел од 122 м2 број на објект 1, намена посебен дел од зграда  Е4, влез 1 кат ПР број 1, ДП3.513,0014.050,00100.000,00

30.06.2020 г

11:30

 

А.5. Трговија на мало

Реден бројГраничен преминОбјект бројПовршина (м2)

Катастарска општина (КО)

Имотен лист (ИЛ)

Катастарска парцела

Адреса, број на зграда/друг објект, влез/кат и број на посебен/заеднички дел, намена и внатрешна површина

Почетна висина на месечна закупнина -05% од Проценета  вредност

(МКД без ДДВ)

Банкарска гаранција за сериозност-

2% од  проценетата вредност

(МКД без ДДВ)

Минимален износ на банкарска гаранција за обврски од договор

(МКД без ДДВ)

Ден и час  на јавното наддавање
12345678910
1Табановце10313КО Табановце ИЛ 17784  КП 938Горни ливади Дел од 122 м2 број на објект 1, намена посебен дел од зграда  Е4, влез 1 кат ПР број 1, ДП4.517,0018.067,00100.000,00

30.06.2020 г

12:30

 

Прва објава

Б. Времени објекти кои се даваат во закуп за дејности:

Б.1. царинско застапување

 

Реден бројГраничен преминОбјект бројПовршина (м2)

Катастарска општина (КО)

 Имотен лист (ИЛ)

Катастарска парцела

Почетна висина на месечна закупнина -05% од Проценета  вредност

(МКД без ДДВ)

Банкарска гаранција за сериозност-

2% од  проценетата вредност 

(МКД без ДДВ)

Минимален износ на банкарска гаранција за обврски од договор

(МКД без ДДВ)

Ден и час  на јавното наддавање
123456789
1Деве Баир92 а26,00

Поставен на градежно земјиште:

КО Узем 

КП 2314,

ИЛ 216, дел од монтажен објект со површина од 67м2, ДП

1.563,006.253,0060.000,00

30.06.2020 г

13:30

2Табановце9322,00

Поставен на градежно земјиште

КО Табановце,

ИЛ 1290,

КП 940/1 КО Табановце, КЕН, ДП. 

3.889,0015.557,00100.0000,00

30.06.2020 г

14:30

 

Б.2. Осигурување лица и возила

Реден бројГраничен преминОбјект бројПовршина (м2)

Катастарска општина (КО)

 Имотен лист (ИЛ)

Катастарска парцела

Почетна висина на месечна закупнина -05% од Проценета  вредност

(МКД без ДДВ)

Банкарска гаранција за сериозност-

2% од  проценетата вредност 

(МКД без ДДВ)

Минимален износ на банкарска гаранција за обврски од договор

(МКД без ДДВ)

Ден и час  на јавното наддавање
123456789
1Ново Село837,56

Поставен на градежно земјиште

КО Ново Коњарево-вон град,     

ИЛ 847,                        КП 3538 и 3535

3.871,00

15.483,00

60.000,00

30.06.2020 г

15:30

 

 1. Интегрален текст на Огласот за јавното наддавање, Пријавата (Образец број 1) и

Изјавата (Образец број 2) за учество на јавното наддавање, може да се превземат од веб страната на Царинска Управа  http://www.customs.gov.mk.

 1. Пријавувањето за учество на јавното наддавање се врши електронски на следната интернет адреса http://e-aukcii.finance.gov.mk. Пријавата за учество на јавното наддавање заедно со податоците и доказите утврдени во овој оглас се прикачуваат во електронскиот систем за јавно наддавање на Министерството за финансии.

-  Податоците и доказите утврдени во овој оглас заедно со пријавата треба да бидат скенирани во еден pdf документ и истиот се прикачува при пријавувањето и тоа во делот „Изјава”.

-  Банкарската гаранција се скенира во pdf документ и се прикачува при пријавувањето и тоа во делот „Банкарска гаранција”.

 1. Еден затворен плик е за една пријава за една дејност и за еден објект односно

деловен простор.

Во секој затворен плик   се доставува единствено  оригиналната   банкарска гаранција за сериозност на понудата (точка 7.1. од овој оглас) до  пошта на адреса на Царинска Управа или директно во просториите на архивата на Царинска Управа ул. „Лазар Личеноски” бр. 13, 1000 Скопје, во затворен плик на кој е наведен бројот на огласот и е назначено: „за Комисија за  располагање со недвижни и движни ствари сопственост на Република Македонија – корисник Царинската управа на Република Северна Македонија.

Рокот за доставување  на   оригиналната   банкарска гаранција за сериозност на понудата  и прикачувањето на пријавата со  задолжителната документација скениерани во pdf на интернет страната   http://e-aukcii.finance.gov.mk за учество на јавното наддавање е најдоцна до 22.06.2020 година.

Јавното наддавање за секој објект одделно ќе се одржи електронски на следната интернет адреса  http://e-aukcii.finance.gov.mk

Јавното наддавање ќе започне во терминот наведен во табеларниот преглед, за секој објект поединечно.

 1. Почетната цена за наддавање за објект, е наведена во колона 7 во табелите

од ДЕЛ А, и колона 6 во табелите од ДЕЛ Б на овој оглас. Цената на закупнината е изразена во денари без ДДВ и е противвредност од евра, утврдена согласно Законот за користење и располагање со стварите во државна сопственост и со стварите во општинска сопственост  („Службен весник на РМ“ бр. 78/15, 106/15, 153/15, 190/2016, 21/18 и „Службен весник на РСМ“ бр. 101/19 и 275/19),  и Законот за процена („Сл. весник на РМ” бр. 115/10, 158/11, 185/11, 64/12, 188/14, 104/15, 153/15, 192/15 и 30/16).

 1. Задолжителна документација за учество на јавното наддавање е:

5.1. за сите учесници:

- Пријава (Прилог  број 1) пополнета со сите предвидени податоци, со датум не постар   од шест месеци, со потпис од одговорното лице и печат од правното лице, електронски во pdf

- Банкарска гаранција за сериозност на понудата во висина од 2% од проценетата вредност на недвижната ствар е наведена во колона 8 во табелите од ДЕЛ А, и колона 7 во табелите од ДЕЛ Б на овој оглас, се доставува електронски во pdf формат и во оригинал преку пошта или директно во ахивата на Царинската управа   најдоцна  до 22.06.2020 година ;

                - Потврда за регистрирана дејност од правното лице подносител на пријавата издадена од Централен регистар на РМ, поднесена електронски во pdf формат  заверена со потпис и печат од одговорното лице со назнака –верно на оригиналот-;

- Тековна состојба од подносителот на пријавата издадена од Централен регистар на РМ, со датум на издавање не постар од шест (6) месеци, поднесена електронски во pdf формат заверена со  потпис и печат од одговорното лице со назнака „верно на оригиналот”;

          - Изјава со која се обврзува дека ако биде избран за најповолен понудувач, во рок од 5 дена од приемот на известувањето за избор ќе пристапи кон склучување Договор за закуп, поднесена електронски во pdf формат со потпис и печат од одговорното лице;

          - Изјава – Прилог бр. 2 со која подносителот на пријавата изјавува дека ги прифаќа и е запознаен со условите од Огласот за јавно наддавање и Упатството, поднесена електронски во pdf формат со потпис и печат од одговорното лице;

 5.2. за учесници за дејност царинско застапување:

           -Важечка лиценца - Одобрение за вршење работи за застапување во царински постапки за обавување на дејноста царинско застапување издадено од Царинска управа, поднесено електронски во pdf формат;

- Важечки општи гаранции за транзитна постапка издадени од банка, поднесени електронски во pdf формат во висина од:

а) 5 милиони денари – за обавување на дејноста царинско застапување  во објекти на граничен премин Табановце, Деве Баир, Богородица и Ќафасан;

 б) 2 милиони денари – за обавување на дејноста царинско застапување  во објекти на граничен премин  Меџитлија, Блато;

           - Потврда за работно време издадена од Централен регистар на РМ за обавување на  дејноста царинско застапување, поднесена електронски во pdf формат, заверена со потпис и печат од одговорното лице со назнака „верно на оригиналот”,и тоа:

а) работно време од 24 часа – за објекти на граничен премин  Табановце, Богородица и  Ќафасан

б) работно време од 12 часа – за објекти на граничен премин Деве Баир, Меџитлија и Блато.

     - Изјава за работно време, поднесена електронски во pdf формат со печат и потпис на одговорното лице, доколку не може да се обезбеди Потврда за работно време до денот на јавното наддавање, со обврска во рок од 30 дена задолжително да се достави Потврдата;

5.3. за учесници за дејност осигурување на лица и возила:

     -Дозвола за вршење работи на осигурување во рамки на класа на осигурување

од одговорност од употреба на моторни возила, издадена од надлежен орган (Министерство за финансии, Агенција за супервизија на осигурувањето), и тоа за Друштво за осигурување, како и за Осигурително брокерско друштво или Друштво за застапување во осигурувањето, за обавување на дејноста осигурување на лица и возила, поднесена електронски во pdf формат со потпис и печат од одговорното лице со назнака „верно на оригиналот”.

5.4. за учесници за дејност менувачко работење:

- Изјава или Одобрение за вршење менувачко работење издадено од Народна банка на РСМ, се доставува електронски во pdf формат со печат и потпис од одговорното лице и со назнака „верно на оригиналот”.

6. Банкарската гаранција е за сериозност на понудата и треба да е издадена од банка. Во висина е од 2% од проценетата вредност на недвижната ствар и е со рок на важност најмалку 60 дена сметајќи од денот предвиден како краен рок за поднесување на пријавите. Банкарската гаранција за сериозност на понудата на најповолниот понудувач му се враќа веднаш по записничкото примопредавање на објектите, а на останатите подносители на пријава се враќа во рок од 15 дена од јавното наддавање. Царинска управа ќе ја реализира банкарската гаранција за сериозност доколку најповолниот понудувач не го склучи понудениот договор за закуп, не го солемнизира  и не направи записничко примопредавање на објектот во предвидените рокови. На секое идно јавно наддавање за истиот објект во период од една година, овој учесник во наддавањето нема да може да учествува;

7.  Објектот се издава во видена состојба.

8.Постапката за избор на најповолен  понудувач ја спроведува Комисија за  располагање со недвижни и движни ствари сопственост на Република Македонија, формирана со решение од директорот на Царинската управа.

9. Комисијата нема да даде корисничко име и шифра за учество на јавното наддавање, за понудувач кој:

-  поднел пријава за која Комисијата ќе утврди дека е некомплетна – непополнета, без соодветната задолжителна докуметација од точка 9 од овој оглас или без сите податоци и докази предвидени во овој оглас,

-  се пријавува за дејноста и за објект на еден граничен премин за која веќе има важечки договор за закуп за друг објект на истиот граничен премин, освен за склучен договор согласно предвиденото во точка 43 од Упатството за начинот и постапката за давање во закуп на објекти и локации за рекламен простор на граничните премини за патен сообраќај.

-  во постапката од оглас кој е во тек, се пријавува за иста дејност за која е веќе најповолен понудувач и треба да склучи договор за закуп со ЦУ. Во случај истиот подносител на пријава да наддава за објект за иста дејност на ист граничен премин за кој веќе е најповолен понудувач, сите постапки во тековниот оглас на кој истиот подносител на пријава учествувал ќе се прогласат за неважечки и истиот нема да има право да учествува на наредниот оглас за давање  под закуп на објект,

-  се пријавува за истиот објект за кој во завршена постапка за јавно наддавање бил избран за најповолен понудувач, но во рокот предвиден за склучување, солемнизација на договорот или записничко примопредавање се откажал од склучување договор за закуп,

-  има неплатени долгови кон ЦУ.

10. Јавното наддавање е електронско и ќе се одвива на следниот начин:

-          Подносителите на пријави е потребно да се пријават на огласот објавен на страната на Министерството за финансии, да ги испратат личните податоци и документи  потребни за регистрација во системот, како и точна e-mail адреса со која се регистрирале во системот http://e-aukcii.finance.gov.mk, за да може Комисијата да го одобри нивното учество во јавното наддавање;

-    На подносителите на пријави кои се комплетни и навремени согласно овој оглас, Комисијата преку e-mail, во рок од три дена од денот на доставувањето на пријавите им доставува корисничко име и шифра за учество на јавното наддавање, а на подносителите на пријавите кои доставиле некомплетна – непополнета, без соодветната задолжителна докуметација од точка 7 од овој оглас или без сите податоци и докази предвидени во овој оглас, им доставува известување (по електронски пат) со образложение дека нема да учествуваат на јавното наддавање;

-    Подносителите на пријави кои од Комисијата ќе добијат корисничко име и шифра за учество на јавното наддавање, на денот на спроведување на јавното наддавање се регистрираат на интернет страницата http://e-aukcii.finance.gov.mk со корисничкото име и шифрата за учество на јавното наддавање, по што имаат право на учество на јавното наддавање;

-    Електронското јавно наддавање ќе се одржи доколку на огласот се пријавил и само еден учесник кој ги исполнува условите од огласот и ја прифати  почетната цена;

-    Во првите пет минути од јавното наддавање учесниците можат да ја прифатат односно зголемуваат почетната цена на закупнината;

-    Јавното наддадавање продолжува неограничено се додека во временски интервал од две минути има нова понуда;

-    Доколку во првите пет минути од јавното наддавање не е прифатена понудата, односно не е дадена повисока понуда од учесникот на јавното наддавање, почетната цена на закупнината се намалува за 2% по што учесниците на јавното наддавање повторно ќе имаат можност да ја прифатат, односно зголемуваат, без притоа да се ограничува минималниот чекор на зголемување. Доколку во истекот на последните две минути од вторите пет минути од јавното наддавање од страна на учесниците е прифатена понудата, односно дадена е повисока понуда, крајниот рок за завршување на јавното наддавање се продолжува за уште две минути, а ќе заврши кога за период од следните две минути нема дадено нова понуда. Доколку во времетраење од пет минути повторно нема понуда, почетната цена на закупнината повторно се намалува за 2% од проценета вредност;

-    Кога јавното наддавање за соодветен објект е во прва или втора објава, соодветно се применуваат одредбите од Закон за користење и располагање со стварите во државна сопственост и со стварите во општинска сопственост.

-    За најповолен понудувач се смета учесникот на јавното наддавање кој понудил последна цена која претставува највисока цена за закупнина за конкретниот објект.

-    Комисијата по завршувањето на јавното наддавање изготвува Записник за спроведеното јавно наддавање од електронскиот систем кој се доставува до сите учесници на јавното наддавање и Извештај за текот на јавното наддавање.

-    Учесниците на јавното наддавање имаат право на приговор само по однос на постапката на јавното наддавање, во рок од три дена од одржувањето на јавното наддавање до Комисијата која одлучува по приговорот со решение, во рок од пет дена од приемот на приговорот.

-    Против решението од Комисијата може да се изјави жалба до Државната комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен.

-    За постапките за јавно наддавање за објект за кои има приговор или жалба против решението од Комисијата, Одлука за избор на најповолен понудувач во постапка со електронско јавно наддавање ќе се изготви по завршувањето на постапката која ќе се води по приговорот односно жалбата.

11. Во оваа постапка за давање во закуп на објектите на граничните премини, од страна на сите учесници задолжително се почитува следното:

-     Доколку најповолниот понудувач го потпишал договорот за закуп, но во периодот до солемнизација на договорот го извести закуподавачот дека го откажува договорот за закуп или не дојде на денот за солемнизирање на договорот, банкарската гаранција за сериозност не се враќа односно ќе се активира;

-     Доколку најповолниот понудувач кој последен ја наддал почетната цена за закуп на еден објект, не го прифати понудениот Договор за закуп, банкарската гаранција нема да му се врати односно ќе се активира;

-     За давање во закуп на објектите, меѓу Царинската управа и најповолниот понудувач се склучува договор за закуп кој се солемнизира кај   нотар на трошок на закупецот;

-     Во рок од 10 дена од потпишувањето на договорот од двете страни закупецот е должен да обезбеди банкарска гаранција за обврски од договорот (колона 9 од ДЕЛ А и колона 8 од ДЕЛ Б од овој оглас), на износ утврден од страна на Царинската управа, но не помал од пет (5) просечни месечни закупнини и пет (5) просечни режиски трошоци за соодветниот објект. Износот е гаранција за редовно подмирување на закупнина, режиски и други трошоци кои произлегуваат од договорот. Рок на важност на гаранцијата е пет (5) месеци повеќе од крајниот рок на договорот, со обврска за обновување по секое активирање од страна на Царинската управа;

-     Закупецот може во текот на важењето на договорот за закуп на објектот да обавува, како дополнителна дејност платен промет или менувачко работење, за што е потребно во рок од 30 дена по добивањето на потребните одобренија за работа за соодветната дејност, писмено да ја извести Царинската управа.

-     Времетраење на  договорот за закуп е 48 месеци.

-     Закупецот мора да започне со вршење на дејноста која ја пријавил во рок од 30 дена по потпишувањето на договорот од двете страни;

-     Закупените и заедничките објекти, како и блиското опкружување, закупецот е должен да ги употребува како добар домаќин и според нивната намена;

-     Режиските трошоци за објектот – струја, ел.енергија, греење, вода, ПТТ, изнесување на сметот до определеното место за собирање, заедничките трошоци, се на товар на закупецот;

-     Закупецот соодветно на својата дејност и намената, ја презема одговорноста за применување на сите законски прописи, како и ПП заштитата и трошоците за набавка на пропишаната ПП опрема во објектот;

-     Закупецот е должен на Царинската управа да и достави адреса за доставување на писма, и секое доставување на писмо од страна на Царинската управа на таа адреса ќе се смета за полноважно ако е извршено по пошта со препорачана пратка;

-     Закупецот е должен да ги извести Царинската управа и нотарот кај кој е солемнизиран договорот за секоја промена на седиштето, адресата, статусни и слични промени, банкарските сметки, отворен стечај на закупецот и слично;

-     Во случај на стечај, ликвидација и други случаи на престанок на вршењето на дејноста од страна на закупецот, истиот е должен веднаш да ги извести Царинската управа и нотарот кај кој е солемнизиран договорот, а договорот за закуп престанува да важи;

-     Закупецот не смее закупениот објект целосно или во делови да му го даде во закуп на друг (подзакуп), или според некој друг основ да го даде на употреба;

-     Закупецот не смее без писмена согласност од Царинската управа да врши измени на објектот (преградување, поправки, преправки и други инвестициони работи);

-     Закупецот е должен да ги надомести трошоците за штетите на објектот настанати по негова вина или поради небрижност;

-     Договорот за закуп ќе содржи извршна калузула – изрична изјава на закупецот дека е согласен врз основа на договорот кој се заверува кај нотар, непосредно да се спроведе присилно извршување  врз имотот на должникот заради наплата на доспеана, а неплатена закупнина и други трошоци и надоместоци определени со договорот, како и присилно иселување доколку договорот биде откажан, раскинат или престанал на друг  начин;

-     По престанокот на закупот по било кој основ закупецот е должен да и го врати на Царинската управа објектот, записнички, во исправна состојба а во согласност со отказниот рок;

-          Царинската управа може еднострано да го раскине договорот за закуп доколку:

а) закупецот во рок не започне или не ја врши дејноста за која се пријавил на наддавањето,

б) закупецот не се придржува кон договорот за закуп,

в) закупецот не ги плаќа во рок закупнината и режиските трошоци,

г) закупениот објект закупецот го издава на подзакуп,

д) закупецот престане да ги исполнува условите од овој оглас врз основа на кои е склучен договорот за закуп,

ѓ) објектот е потребен за обезбедување услови за непречено функционирање на државните органи на граничниот премин,

12.Контакт лица за информации:

-    Ацо Божиновски, 070 360-493 Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. за граничен премин Табановце и Деве Баир;

-    Валентина Чучанова, 070 358 766 Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. за граничен премин Богородица и Ново Село

-    Перо Дејкоски,  070 357 931, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. за граничен премин  Ќафасан, Свети Наум и Блато

-    Никола Журовски, 072 219 234, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. за граничен премин Меџитлија

 

Образец број 1 Пријава

Образец број 2 Изјава

Упатство за начинот и постапката за издавање во закуп

 

Скопје,  09.06. 2020  година                                                                              

 

                                                                                                                                

 

Почитувани кандидати,

Заради доследно спорведување на заклучоците, мерките и препораките на Владата на Република Северна Македонија, а во функција на преземање дополнителни мерки и активности за превенција од ширење на болеста COVID19 (корона вирус), Царинската управа ве известува дека електронското полагање на првиот дел од испитот за лиценцирани застапници кој беше закажан за 20.03.2020 година, нема да се спроведе. 

За сите информации поврзани со испитот навреме ќе бидете известени на веб страната на Царинската управа. 

Царинската управа ве известува дека во период од.11.03.2020 до 17.03.2020 година, можете да ги поднесувате и доставувате вашите Барања за полагање на прв дел (теоретски дел) од стручен испит за лиценциран застапник, во архивата на Царинска управа на адреса ул.„Лазар Личеноски“ број 13 Скопје или во архивите на Царинарниците во Скопје, Битола, Гевгелија, Штип и Куманово, на образец 01.30.00.ПЦ.005.01.-OБ.04.01, кој можете да го најдете на link. 

I.Кандидатите кои ја имаат посетено претходната обука и по прв пат поднесуваат барање за полагање на прв дел (теоретски) од стручниот испит за лиценциран застапник, задолжително кон барањето треба да ги поднесат следниве документи:

1.Диплома за завршено најмалку средно образование (во оригинал или фотокопија заверена на нотар),

2. Доказ за работно искуство од најмалку една година во областа на царинското работење (во оригинал или фотокопија заверена на нотар).  

3.Сертификат за активно познавање на еден од трите најчесто користени јазици на Европската унија (англиски, француски, германски), преку поседување на меѓународно признат сертификат издаден од официјален европски тестатор член на здружението ALTE на европски тестатори или уверение од меѓународна институција А1 (А1) ниво на ЦЕФР ((CEFR), односно ФЦЕ, БУЛАТС; или ТОЕФЕЛ ПБТ најмалку 310 бода, ТОЕФЕЛ ЦБТ најмалку 35 бода или ТОЕФЕЛ ИБТ најмалку 10 бода, или ДЕЛФ, ТЦФ, ТЕФ или Гете сертификат (во оригинал или фотокопија заверена на нотар),

4.Уверение за посетена претходна обука за лиценциран застапник (само во фотокопија) и 

5.Административна такса од 50 денари и 500 денари за изработка на одлука -Решение за исполнети услови за полагање стручен испит за лиценциран застапник.

II.Право да поднесат пријава и да го полагаат првиот дел од испитот (теоретски дел) имаат и оние кандидати кои во претходните сесии не успеале да го положат испитот во целост. За секое понатамошно полагање на стручниот испит за лиценциран застапник, согласно Правилникот, се наплаќа надоместок во износ од 6.000,00 денари. Овие кандидати поднесуваат само пријава на образец 01.30.00.ПЦ.005.01.-ОБ.05.01 и уплатница од 6.000,00 денари. Link 

Уплатата за сите кандидати се врши на следната сметка:

Примач: Министерство за финансии – Царинска управ ул. „Лазар Личеноски“ број 13,  1000 Скопје

Банка на примач: НБРМ

Сметка: 100-0000000630-95

Сметка на буџетски корисник:   090030017578714

Приходна шифра и програма:  725939  20

Цел на дознака: за административна такса и изработка на одлука за лиценциран застапник.

По завршување на рокот за пријавување, Царинската управа ќе ги разгледа доставените документи и на својата веб страна, ќе објави список на кандидати кои ги исполнуваат условите за да го полагаат испитот.

Полагањето на стручниот испит за лиценциран застапник е закажано за 20.03.2020 година со почеток во 11:30 часот во просториja број 1 на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје кој се наоѓа на бул. „Гоце Делчев“ број 9б.

Сите кандидати на денот на денот на полагањето на испитот, со себе да носат и лична карта заради нивна идентификација.

Пожелно е кандидатите да бидат дојдени на договореното место (Правен факултет Скопје) 15-20 минути пред закажаниот термин, заради спроведување на формалностите. 

 

Царинската управа го задржува правото на промена на предвидениот термин  за полагање на испитот за лиценциран застапник, во случај на настанување на непредвидени околности.

 

БАРАЊЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА СТРУЧЕН ИСПИТ ЗА ЛИЦЕНЦИРАН ЗАСТАПНИК

ПРИЈАВА ЗА ПОВТОРНО ПОЛАГАЊЕ НА СТРУЧЕН ИСПИТ ЗА ЛИЦЕНЦИРАН ЗАСТАПНИК

 

Царинската управа на Република Северна Македонија организира и спроведува претходна обука за лиценциран застапник. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат „Пријава за посетување на претходна обука и полагање на стручен испит“ и соодветно платен надоместок најдоцна до 10.02.2020 година.

Информираме дека Царинската управа денес (27.11.2019 година) во периодот од 17 до 19 часот ќе изврши поставување на нова верзија на Системот за обработка на царински и акцизни документи (СОЦДАД). Согласно што, во овој период ќе има краток прекин на работењето на системот.

Ви благодариме за разбирањето.

Царинската управа Ве известува дека на ден 25.12.2019 година со почеток во  11:00 часот, во просторијата број 1 на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје кој се наоѓа на бул. „Гоце Делчев“ број 9 б,  е закажано повторното полагање (поправен испит) на вториот дел од испитот –студија на случајот. 

Царинската управа Ве известува дека Уверенијата за положен стручен испит за  лиценциран застапник, за кандидатите кои полагаа на ден 18.11.2019 година се изготвени. Сите кандидати кои го положија испитот можат да дојдат во просториите на Царинска управа  ул.„Лазар Личеноски“ број 13 Скопје (стара зграда) на I спрат во Одделени за царински и даночни постапки соба бр.10 , секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот, започнувајќи од денеска 25.11.2019 до 05.12.2018 година.

Царинската управа јавно ве повикува и ве известува дека на ден 18.11.2019 година на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – Скопје (бул. „Гоце Делчев“ број 9б) со почеток во 12:30 часот, во просторијата број 1, ќе се спроведе полагање на стручен испит – втор дел (студија на случај ) на кандидати кои:

- го положиле првиот дел (теоретски), со кој ќе се проверува теоретското знаење и стручната оспособеност на лиценцирани застапници, заради самостојна примена на царинските прописи во практиката. 

Список на кандидати кои ќе го полагаат вториот дел од стручниот испит (студија на случај):

Р.бр Име и презиме на кандидатот Време на полагање Локација

Р.брИме и презиме на кандидатотВреме на полагањеЛокација
1.ФИЛИП ПЕШЕВСКИ12:30Просторија 1
2.АСТРИТ ЗИМЕРИ12:30Просторија 1
3.ЈОСИФ АНГЕЛОВСКИ12:30Просторија 1
4.СТОЈАНКА БОЖИНОВИЌ12:30Просторија 1
5.ДАНИЕЛ АТАНАСОВСКИ12:30Просторија 1
6.ЃУРЃИЦА ТРАЈАНОВСКА12:30Просторија 1
7.АВНИ ИСАКИ12:30Просторија 1
8.ТАТЈАНА МУРТОВСКА12:30Просторија 1
9.НИКОЛЧЕ ДАВЕВ12:30Просторија 1
10.СИМОНА МАКРЕСКА12:30Просторија 1
11.МИЛОРАД ЃУРЃЕВИЌ12:30Просторија 1
12.ИВАН ЛАЗАРОВ12:30Просторија 1
13.ЗЛАТКА ЃОРГИЕВСКА12:30Просторија 1
14.ЈЕЛЕНА МИЛОЈЕВИЌ12:30Просторија 1

 

- Со ова известување ги повикуваме и оние кандидати кои порано го имаат положено првиот дел од испитот и не се наоѓаат на објавениов список, а до сега не го полагале вториот дел од испитот, потребно е во рок од 3 дена од денот на објавување на ова известување да се пријават на е-меил адреса кај:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. и кај Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите., за да може да бидат пријавени во списокот на кандидати за полагање на втор дел од испитот.  

-Исто така ги повикуваме и оние кандидати кои се упатуваат на поправен испит односно не го положиле вториот дел од испитот - студија на случајот. Во овој случај потребно е кандидатот да поднесе пријава за повторно полагање на стручен испит и да плати надоместок во износ од 3.000,00 денари.

Уплатата се врши на следната сметка:

Примач: Министерство за финансии – Царинска управа ул.„Лазар Личеноски“ број 13, 1000 Скопје

Банка на примач: НБРМ

Сметка: 100-0000000630-95

Сметка на буџетски корисник:   090030017578714

Приходна шифра и програма:  725939  20

Цел на дознака: надоместок за полагање на поправен испит за лиценциран застапник.

Пријавата заедно со уплатницата  се поднесува во архивата на Царинска управа адреса ул.„Лазар Личеноски“ број 13 Скопје или во архивите на Царинарниците во Скопје, Битола, Гевгелија, Штип и Куманово, на образец 01.30.00.ПЦ.005.01.-OБ.05,05.01

Сите кандидати кои се наоѓаат на списокот за полагање задолжително да понесат лична карта заради утврдување на идентитетот.

Пожелно е кандидатите да бидат дојдени на договореното место (Правен факултет Скопје) 15-20 минути пред закажаниот термин, заради спроведување на формалностите. 

Царинската управа го задржува правото на промена на предвидениот термин  за полагање на испитот за лиценциран застапник, во случај на настанување на непредвидени околности.