Во период од 19 до 23 март, во просториите на Царинска управа се одржува работен состанок реализиран со поддршка на Проектот за регионален економски развој  финансиран од USAID.  

Во текот на минатата недела, царинските службеници спречија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани цигари, лекови, парфеми, тоалетни води, облека, обувки, ремени, девизи, читачи за патарини, опрема за тетовирање и фалсификати.

Во текот на минатата недела, царинските службеници спречија обид за нелегален влез на патници и повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани девизи, маслиново масло, црковни предмети, парфеми, цигари, компјутерски делови, водни пумпи и фалсификати.

Постапувајќи по констатирани неправилности, Царинската управа на Република Македонија, во месеците јануари и февруари 2018 година, до надлежните јавни обвинителства поднесе11 кривични пријави против 4 правни и 10 физички лица поради постоење на основано сомнение за сторени кривични дела “Неовластено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори“, „Криумчарење“, „Фалсификување исправа“„ и „Повреда на права од индустриска сопственост и неовластена употреба на туѓа фирма“.

Царинската управа постојано ги подобрува внатрешните процеси во работењето со цел заштита на финансиските интереси на Република Македонија, олеснување на меѓународната трговија со понатамошна модернизација на царинското работење и поедноставување на царинските постапки, одржување и унапредување на конкурентен економски амбиент, како и реализација на економските политики на Владата на Република Македонија.

Почитувани,

Царинската управа изготви листа на учесници за објавените термини.  Детални информации за листата на учесници на обуката можете да најдете на следните линкови:

Листа на учесници Термин 2 (15 и 16 март, Скопје, амфитеатар во Царинска управа)

Листа на учесници Термин 3 (15 и 16 март, Гевгелија, хотел Фламинго)

Листа на учесници Термин 4 (27 и 28 март, Скопје, амфитеатар во Царинска управа)

Листа на учесници Термин 5 (27 и 28 март, Струмица, хотел Вила Парк)

Листа на учесници Термин 6 (3 и 4 април, Скопје, амфитеатар во Царинска управа)

Листа на учесници Термин 7 (3 и 4 април, Битола, дополнително ќе биде објавено местото на одржување на обуката)

Листа на учесници Термин 8 (16 и 18 април, Скопје, амфитеатар во Царинска управа)

Програмата ќе биде доставена до учесниците по електронска пошта наведена во пријавата.

Обуката ќе почнува во 09,00 часот, а учесниците e потребно со себе да носат документи за лична идентификација и да пристигнат најмалку 30 минути пред почетокот на обуката, како би се направила навремена регистрација.

Почитувани,

Царинската управа изготви листа на учесници на дополнителната обука закажана за првиот термин на 8 и 9 март.  Детални информации за листата на учесници и програмата на обуката можете да најдете на следните линкови:

  Листа на учесници за Термин 1

 Програма

Програмата е доставена до учесниците по електронска пошта наведена во пријавата.

Учесниците е потребно со себе да носат документи за лична идентификација и да пристигнат најмалку 30 минути пред почетокот на обуката, како би се направила навремена регистрација.

Поради големиот број на учесници пријавени за Термин 1, дел од пријавените застапници ќе ја посетуваат обуката во Термин 8 (16 и 18 април).

Во наредните денови ќе бидат објавени и листите на учесници за наредните термини.

Во текот на минатата недела, царинските службеници спречија обид за кримчарење марихуана и открија една измама и неколку обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани девизи, облека и ремени за затегнување товар.

Во организација на Програмата за контрола на извозот и гранична безбедност  (EXBS) при Амбасадата на САД во Република Македонија, во периодот 26-28 февруари 2018 година се одржа Обука за зајакнување на вештините за набљудување на однесувањето (бихејвиористичка опсервација) наменета за 24 царински и полициски службеници.

На 27.02.2018 година во просториите на Царинската управа беше остварена протоколарна средба помеѓу директорот на Царинската управа г-дин Ѓоко Танасоски и Генералниот директор на Центарот за спроведување на законот во Југоисточна Европа (SELEC) г-ѓа Снежана Малеева.