Царинската управа од 22-24.10.2019 година ќе биде домаќин на најзначајната конференција на Светската царинска организација – ПИКАРД (Партнерство во царинското истражување и развој), што ќе се одржи во Скопје. Конференцијата се организира во соработка со Светската царинска организација и Економскиот факултет пр Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ - Скопје.

На 4 октомври 2019 година, во Белград се одржа билатерален состанок помеѓу претставници на Царинската управа на Република Северна Македонија и Царинската управа на Република Србија.

На граничниот премин Богородица, на излез од државта, на 6 октомври 2019 година запленети се околу 45 килограми марихуана.

Согласно стратегијата на Царинската управа за зајакнување на партнерските односи со деловната заедница во Република Северна Македонија, вчера (02.10.20019 година), директорот г.Ѓоко Танасоски оствари деловна средба со компаниите Актива ДОО Штип - една од водечките реномирани градежни компании со висока репутација и непобитен легитимитет вo сегментот на металската индудстрија, како и со ALBATROS - модерна компанија за облека, производител на висококвалитетни кошули.

Царинската управа во соработка со GIZ и ЦЕФТА Секретаријатот вчера (02.10.2019 година) беше домаќин на регионална работилница за олеснување на трговијата и хармонизирање на документите.

Царинската управа јавно ве повикува и ве известува дека во период од 14.10.2019 до 22.10.2019 година, можете да ги поднесувате и доставувате вашите Барања за полагање на прв дел (теоретски дел) од стучен испит за лиценциран застапник, во архивата на Царинска управа на адреса ул.„Лазар Личеноски“ број 13 Скопје или во архивите на Царинарниците во Скопје, Битола, Гевгелија, Штип и Куманово, на образец 01.30.00.ПЦ.005.01.-OБ.04.01, кој можете да го најдете на крајот на текстот.

Во текот на минатиот месец, царинските службеници открија една царинска измама, тројца мигранти како повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што се задржани златен накит, муниција за огнено оружје, рачни часовници, ремчиња за часовници, цигари, кафе за автомати, текстилни производи, делови за товарни возила, моторни пили, аудиотехника и фалсификати.

Делегација на Царинска управа на Република Северна Македонија, предводена од директорот г.Ѓоко Танасоски на 23 и 24.09.2019 година, присуствуваше на објаснувачки состанок во Брисел за Поглавје 29 (преглед на усогласеноста на домашното царинско законодавство со законодавството на Царинската унија) како дел од подготовките за започнување на преговорите за влез во ЕУ.

Царинската управа утре, 25.09.2019 година во периодот од 7:00 до 9:30 наутро, ќе изврши поставување на нова верзија на СОЦДАД. Во овој период ќе има прекин на системот.

Им укажуваме на корисниците на системот дека, заради воведување на декларација за вредност при извоз, ќе мора да ги модифицираат нацртите и обрасците за извоз што ги користат при подготовка на царинските декларации.

 

  

Царинската управа во соработка со Министерството за финансии подготви Предлог закон за данок на моторни возила кој се очекува да придонесe за зголемување на уделот на возила кои се енергетски ефикасни и кои нема да придонесуваат кон зголемено загадување на животната средина.