Делегација на Царинската управа на Република Македонија предводена од директорот Ѓоко Танасоски на 13.11.2019 година учествуваше на 16-тиот состанок на Поткомитетот за трговија, индустрија, царина и оданочување што се одржа во Брисел. 

 

Почитувани корисници,

Известуваме дека денес 14 ноември во период од 17 до 19 часот поради миграција на нова инфраструктура на Интегрираната тарифна околина нема да бидат во функција Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи- СОЦДАД и Интегрираната тарифна околина - ИТО.

Благодариме на разбирањето.

 

 

Царинската управа од 01.11.2019 година започна со презентации на модулите во СОЦДАД од аспект на акцизното работење. Новиот Закон за акцизите (Службен весник на РСМ број 108/19, 143/19 и 225/19) ќе се применува од 01 јануари 2020 година со кој паралелно ќе започне и примена на СОЦДАД во делот за акцизи. 

Во текот на минатите четири седмици, царинските службеници спречија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што се задржани облека, украси, хируршки материјали, стакла за очила, леќи за очи, маслиново масло, суплементи, парфеми, хидраулично масло, користени велосипеди и тротинети, ароми за наргиле и фалсификати.

Царинската управа продолжува со презентациите на модулите во СОЦДАД од аспект на акцизното работење. Новиот Закон за акцизите (Службен весник на РСМ број 108/19, 143/19 и 225/19) ќе се применува од 01 јануари 2020 година со кој паралелно ќе започне и примената на СОЦДАД во делот за акцизи.

Ве информираме дека e завршена интервенцијата за миграција на EXIM системот на нова хардверска платформа и истиот е повторно во примена, а со тоа престанува и примената на хартиена постапка во EXIM. 

Царинската управа од 01.11.2019 година започна со презентации на модулите во СОЦДАД од аспект на акцизното работење. Новиот Закон за акцизите (Службен весник на РСМ број 108/19, 143/19 и 225/19) ќе се применува од 01 јануари 2020 година со кој паралелно ќе започне и примена на СОЦДАД во делот за акцизи. 

Во Службен весник на РСМ бр.225 од 31.10.2019 година, објавен е Закон за изменување и дополнување на законот за акцизите.

Со Одлука број 04-078600/19-0002 од 31.10.2019 година се утврдува распоред на работно време во царинска испостава Струмица во царинарница Гевгелија која ќе се применува во временскиот период од 01.11.2019 година до 31.03.2020 година. 

Скопје, 24.10.2019 – Денеска, со поздравно обраќање на директорот на Царинска управа Ѓоко Танасоски, министерката за финансии Нина Ангеловска и проректорот при Универзитет Св. Кирил и Методиј од Скопје Билјана Ангеловска, официјално беше затворена тридневната конференција ПИКАРД , организирана од Царинската управа на Република Северна Македонија, во соработка со Економскиот факултет при Универзитетот Свети Кирил и Методиј, а со поддршка од Светската царинска организација и Царината на Кореа.