Скопје, 24.10.2019 – Денеска, со поздравно обраќање на директорот на Царинска управа Ѓоко Танасоски, министерката за финансии Нина Ангеловска и проректорот при Универзитет Св. Кирил и Методиј од Скопје Билјана Ангеловска, официјално беше затворена тридневната конференција ПИКАРД , организирана од Царинската управа на Република Северна Македонија, во соработка со Економскиот факултет при Универзитетот Свети Кирил и Методиј, а со поддршка од Светската царинска организација и Царината на Кореа. 

Директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски,генералниот секретар на Светската царинска организација Кунио Микурија и министерката за финансии Нина Ангеловска, во дворот на Царинската управа денеска засадија Дрво на мирот. Одбележувајќи ја 14. Конференција за партнерство во царинското истражување и развој - ПИКАРД, што годинава се одржува во Скопје, ова дрво ја симболизира посветеноста кон заедништвото во рамките на големото царинско семејство како и заложбата за натамошно развивање на досегашната плодна соработка.

Танасоски: Остануваме посветени на имплементација на стандардите на Светската царинска организација и создавање подобри услови во царинското работење и прекуграничната трговија 

Дигитализацијата на царинските постапки и поважните приоритети на Царинската управа денес беа презентирани пред претставници на IHEDN (Институт за високи студии за национална одбрана).

Како што беше најавено од 22 до 24.10.2019 година Царинската управа на Република Северна Македонија ќе биде домаќин на најзначајната конференција на Светската царинска организација – ПИКАРД (Партнерство во царинското истражување и развој), која ќе се одржи во хотелот Хилтон во Скопје. На конференцијата се очекуваат околу 200 гости од повеќе од 50 земји, царински експерти и академици кои ќе ги презентираат своите истражувачки трудови.

Во текот на минатите две недели, царинските службеници открија мигранти и спречија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што се задржани девизи, автоделови, облека, кујнски ножеви и фалсификати.

Царинската управа е една од клучните институции за регулирање на прекуграничната е-трговија. Со конкретни мерки ќе се адресира сивата економија во е-трговијата. Со скенирање на пратките во поштенскиот сообраќај значително ќе се зголеми контролата. Исто така, ќе се отвори е-платформа на која граѓаните ќе можат да ги пријавуваат сите оние кои вршат нерегистрирана е-трговија. Одлична иницијална средба со министерката за финансии Нина Ангеловска и Асоцијацијата за е-трговија и претставници на државни органи, комори и деловен сектор.

При длабинска контрола на патниот правец Велес – Скопје царинските инспектори од Одделението за оперативни работи прoнајдоа 45 (четириесет и пет) мигранти без документи за идентификација.

Царинската управа од 22-24.10.2019 година ќе биде домаќин на најзначајната конференција на Светската царинска организација – ПИКАРД (Партнерство во царинското истражување и развој), што ќе се одржи во Скопје. Конференцијата се организира во соработка со Светската царинска организација и Економскиот факултет пр Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ - Скопје.

На 4 октомври 2019 година, во Белград се одржа билатерален состанок помеѓу претставници на Царинската управа на Република Северна Македонија и Царинската управа на Република Србија.